Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 10:12 |

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo je u saradnji s Koordinacionim odborom javnih kuhinja dogovorilo značajno povećanje kvaliteta obroka u javnim kuhinjama, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Već je stupio na snagu novi pravilnik o normativu namirnica potrebnih za spravljanje jednog toplog obroka, a Vlada Kantona je u budžetu za 2020. godinu podržala izdvajanje dodatnog novca za ove namjene. Resorni ministar Malik Garibija ističe da je za povećanje kvaliteta obroka planirano dodatno oko 200.000 KM.

- U toku godine imali smo nekoliko žalbi građana na kvalitet obroka u javnim kuhinjama te primjedbu o nedostatku raznolikosti ishrane. Ranije je normativ diktiralo Ministarstvo, ovog puta smo krenuli obrnutom logikom. Okupuli smo predstavnike svih javnih kuhinja i dali im potpuno odriješene ruke da sastave novi normativ po želji i vlastitom iskustvu, uz zahtjev da to moraju biti značajno kvalitetniji obroci koje bismo i sami jeli - navodi ministar Garibija.

Koordinacija javnih kuhinja reagirala je veoma pozitivno, dostavili su novi normativ koji je Ministarstvo prihvatilo bez ikakvih intervencija, a dobrom voljom Vlade Kantona i vladajuće većine osigurano je povećanje finansiranja za spravljanje toplih obroka, ali i suhih obroka koji se dijele vikendom, navedeno je također u saopćenju.

Osim veće raznolikosti u obrocima, novina je i udvostručavanje količine mesa koja se stavlja u obroke, odnosno ranija količina junetine s kostima u novom pravilniku je uračunata bez kostiju. Također je u određen broj obroka, na zahtjev korisnika, uvrštena piletina.

- Svojim politikama nastojimo što više umanjiti broj osoba koje pravo na obrok nažalost moraju ostvarivati u javnim kuhinjama, ali za one koji se ipak hrane u javnim kuhinjama želimo što bolje obroke. U 300 mjera Vlade KS zabilježena je i mjera da Sarajevo mora biti grad bez gladnih ljudi; za realizaciju ove mjere, tri ključne aktivnosti su povećanje kvaliteta obroka, povećanje kvaliteta radnih uvjeta osoba koje rade u kuhinjama te uvođenje novog koncepta javne kuhinje za sve. Prve dvije aktivnosti su uspješno realizirane već u 2019. godini, dok se o trećoj pregovara i očekuje se njena realizacija u 2020. godini - pojašnjava ministar Garibija.

Pravo na topli obrok u Kantonu Sarajevo, u novembru 2019. godine ostvarilo je 1.278 domaćinstava s 3.169 članova. To pravo se ostvaruje posredstvom Centra za socijalni rad KS, a riječ je o grupi najugroženijih stanovnika Kantona.

Više informacija o načinu kako se ostvaruje pravo na topli obrok u Sarajevu građani mogu naći na Mapi prava i usluga, odnosno na linku: https://mapapravaiusluga.ba/topli-obrok-u-javnim-kuhinjama-kantona-sarajevo/. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Umjesto prijema, nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Merhamet Bihać bilježi povećan broj korisnika javnih kuhinja

U Bihaću povećan broj korisnika javnih kuhinja i socijalno ugroženih građana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta