Bosna i Hercegovina     | 27.12.2019. 16:28 |

Akcija pomoći KCUS-a za migrante

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Uposlenici i menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prikupili su 11.125 KM pomoći za migrante smještene u Kampu „Blažuj“. Prikupljenim novcem, u akciji koja je trajala samo šest dana, kupljeno je 100 komada jakni, 150 pari cipela različitih veličina, 200 komada termo čarapa,100 komada kapa, 100 komada rukavica i 50 komada dukserica.

Osim novca, uposlenici su donirali i odjeću i obuću koja je također uručena u okviru  današnje donacije.

Donaciju su uručile generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i predsjednica Sindikata KCUS-a Dženana Hrustemović. Tom prilikom, razgovarano je i o nastavku pomoći te su naredne aktivnosti KCUS-a pregled i zdravstvena pomoć migrantima u kampu.

Predstavnici IOM-a izrazili su zahvalnost KCUS-u za dosadašnju pomoć kad je riječ o  liječenju i zbrinjavanju bolesnih i povrijeđenih migranata.

- KCUS je pokazao svoju humanost na djelu. Koristimo priliku javno vam se zahvaliti za nesebičnu pomoć u liječenju svih migranata, a posebno mladića koji je izbjegao amputaciju noge zahvaljujući brzoj intervenciji i stručnosti vaših ljekara. Zahvaljujemo i za današnju donaciju koja je od velikog značaja za korisnike kampa. Kamp je još u izgradnji, ali je najbitnije da svi korisnici imaju toplu i čistu posteljinu. U narednom periodu gradićemo i vešeraj, kuhinju i restoran za podjelu obroka, info-pult za registraciju novih korisnika kampa i objakat za administraciju - istaknuli su predstavnici IOM-a. 

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović istaknula je zadovoljstvo zbog odziva svih uposlenika KCUS-a u ovoj humanoj akciji, koji su za samo šest dana prikupili značajan iznos sredstava, odjeće i obuće.

- Kao i mnogo puta do sada, i ovaj put smo pritekli u pomoć, shodno našim mogućnostima. Nastojaćemo i u narednom periodu prikupiti sredstva za kupovinu potrebnih odjevnih predmeta i higijenskih potrepština. Raduje me da smo pokazali da smo zemlja sa izrazitim senzibilitetom za pružanje pomoći ljudima u stanju potrebe. Nadam se da će naš pimjer slijediti i druge ustanove i kompanije jer samo zajedničkim akcijama možemo uraditi velike stvari - izjavila je Izetbegović.

Ona je ponudila da lično izvrši ginekološke preglede za sve žene u kampu, kojima je to potrebno. Preglede će uraditi besplatno u svoje slobodno vrijeme.

Istaknula je i da postoji mogućnost formiranja mobilnih timova ljekara i medicinskog osoblja, koji će vršiti besplatne preglede korisnicima kampa, kojima je potrebna ljekarska pomoć.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu