Bosna i Hercegovina     | 24.12.2019. 15:47 |

Goražde - Skupština BPK usvojila budžet za 2020. u iznosu od 40,3 miliona KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24.decembra (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde većinom glasova danas je usvojila budžet kantona za 2020. godinu. Uprkos određenim amandmanima Vlade, budžet je usvojen u istom iznosu 40,3 miliona KM.  

Pojašnjenja poslanicima dali su resorni ministar Mirsad Agović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća koji su naglasili da budžet za narednu godinu ima stabilizirajuću komponentu.

“Da bi ste mogli ići u neke razvojne projekte, prvo se morate stabilizirati a mi to upravo radimo i 2019. godine a tako će biti i u narednoj godini kada će se početi vraćati unutarnji dugovi koje mi imamo kao obavezu. Insistiramo također da svi budemo aktivniji kada su u pitanju transferi prema ovom kantonu s viših nivoa vlasti i ne smo transferi već i projekti od kojih će dobrobit imati svi građani BPK-a” - istakla je premijerka Obuća.

Osvrćući se na kritike da Vlada u 2019. godini nije realizirala projekte, Obuća je istakla da oni koji te kritike upućuju, zaboravljaju da je zatekla situaciju u budžetu koja ju je natjerala da se prevashodno posveti stabilizaciji.

“Tek u 2020. mogu se na zdravim temeljima i u pravoj mjeri posvetiti projektima kao što je na primjer konačna uspostava hemodijaliznog centra” - istakla je Obuća.

Raspravu o budžetu obilježile su konstruktivne kritike i diskusije poslanika i pozicije i opozicije, ali suština je da ni jedni ni drugi ne očekuju previše iskoraka u narednoj godini. Za poziciju je riječ o stabilizirajućem budžetu koji otvara nove mogućnosti razvoja, dok opozicija smatra da takve mogućnosti u njemu ne postoje.

“U budžetu koji je u odnosu na raniji znatno uvećan ne vidi se da će ta dobrobit i zaustavljanje negativnih trendova odlaska  građana na ovom prostoru doći u skorije vrijeme, a mogli su biti iskazani povećanjem plata kroz implementaciju različitih mjera uključujući i Zakon o javno-privatnom partnerstvu” - mišljenje je poslanika SDP-a Emira Frašta.

O  kvalitetu života i zaustavljanju trendova u sličnom tonu govorio je i poslanik Stranke za BiH Senad Čeljo.

“Mislim da imamo dobre potencijale za pokretanje nekih mini projekata u okviru poljoprivrede ili neke druge djelatnosti ali mislim da malo koristimo te mogućnosti. Zbog toga sam imao zamjerke na budžet jer nisam primjtio da se takvo nešto planira” - kazao je Čeljo.

Za budžet BPK Goražde je glasalo 15, pet poslanika je bilo protiv dok su tri bila suzdržana. Većinom glasova poslanici su usvojili i Zakon o izvršenju budžeta BPK-a za 2020. godinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka