Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 15:37 |

Ljubić: Simultano formirati Vladu FBiH i mijenjati Izborni zakon (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 20. prosinca (FENA) - Glavno vijeće (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH utvrdilo je prijedlog smjernica za operacionalizaciju Deklaracije HNS-a koji će biti upućen Predsjedništvu HNS-a na usvajanje, izjavio je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a predsjednik tog tijela BiH Božo Ljubić.

- Informirali smo Glavno vijeće o aktivnostima predsjednika Vijeća na domaćem i međunarodnom planu, a isto tako svi odjeli informirali su o onome što su radili, kao i o planovima za sljedeću godinu i to su bile osnovne aktivnosti - kazao je Ljubić.

Ljubić se osvrnuo i na proces formiranja vlasti na federalnoj i državnoj razini, podsjetivši kako je stav HDZ-a BiH i stranaka HNS-a da je osnovni uvjet za formiranje Vlade FBiH izmjena Izbornog zakona.

- Vjerujem da će proces imenovanja Vlade Federacije teći paralelno s dogovorima oko promjena izbornog zakonodavstva i najbolje bi bilo da ta dva procesa idu simultano s obzirom da ćemo, nadam se, nakon ponedjeljka imati i Vijeće ministara, odnosno sve uvjete da se na državnoj razini raspravlja o Izbornom zakonu - kazao je Ljubić.

Dodao je kako je uvjeren da će legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda naći način da se dođe do kvalitetnog kompromisa koji će, kako kaže, zadovoljiti interese sva tri naroda.

- Što se tiče HNS-a BiH, mišljenja sam da mi ne bi trebali slati nikakve nove prijedloge u formalnu proceduru bez Izbornog zakona, nego prijedloge koje već imamo treba staviti na stol i u jednoj otvorenoj raspravi s našim partnerima, gdje prvenstveno mislim na legitimne predstavnike Bošnjaka, doći do kvalitetnih prijedloga koji će onda zajednički biti upućeni u proceduru - kazao je Ljubić.

Naveo je, također, kako nema informaciju jesu li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović održali novi sastanak u Mostaru kako je bilo najavljeno u pojedinim medijima.

- Nemam izravnih informacija o tim sastancima, ali podržavam taj pristup da se prijedlozi stave na stol i da se o njima onda razgovara. Prijedlog koji je bio u proceduri Doma naroda sigurno osigurava legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama, a mi smo spremni razumjeti i drugu stranu. Isto tako razumijem određene, da tako kažem, zabrinutosti bošnjačke strane u vezi s tim jer, u tom prijedlogu bi se moglo dogoditi da neka od županija s bošnjačkom većinom ne bi imala delegata u Domu naroda i smatram da se može doći do kvalitetnih rješenja koja će zadovoljiti legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda - zaključio je Ljubić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3825

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19CHwUg5l3i-wkERMiVAee-rWH86ji4nd?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

HNS BiH osudio „nerealne, maksimalističke zahtjeve“ političkih aktera

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel