Svijet     | 20.12.2019. 09:35 |

Kina neće dozvoliti stranim silama miješanje u Hong Kong i Makao

FENA Internet

MACAU, 20. decembra (FENA) - Predsjednik Kine Xi Jinping rekao je u petak da Kina nikada neće dopustiti stranim silama da se miješaju u njene specijalne regije Hong Kong i Makao, u vrijeme kada nova vlada u ovoj autonomnoj regiji polaže zakletvu.

Xi, govoreći na ceremoniji povodom 20. godišnjice predaje Makaa kineskoj vladavini, uputio je pohvale bivšoj portugalskoj koloniji zbog njihovog patriotizma i odanosti, ali nije spomenuo šestomjesečne antivladine proteste u obližnjoj bivšoj britanskoj koloniji Hong Kong, prenio je Reuters.

- Moram naglasiti da otkako su se Hong Kong i Makao vratili u matičnu zemlju, bavljenje tim dvjema specijalnim administrativnim regijama je u potpunosti kineska unutrašnja stvar i ne tiče se stranih sila. Nećemo dozvoliti da se strane sile miješaju - rekao je Xi.

Makao se vratio pod kinesku vlast 20. decembra 1999., s istom formulom kao Hong Kong "jedna zemlja, dva sistema", kako bi osigurali visok stepen autonomije koji i Hong Kong ima.

Dok su demonstranti u Hong Kongu, preko ušća rijeke Pearl, bijesni zbog onoga što smatraju narušavanjem njihovih sloboda od Pekinga, u Makau nije bilo većih eskalacija.

Peking negira potkopavanje autonomije Hong Konga i više puta je okrivio strane vlade, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, da su izazivale probleme u ovom azijskom financijskom centru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu