Kultura     | 18.12.2019. 12:38 |

Općina Centar sufinansira snimanje dokumentarca o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić potpisao je s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem ugovor o partnerskom odnosu u vezi s realizacijom projekta snimanja dokumentarnog filma "Jedan i jedini" te štampanje knjige pod istim nazivom.

Tematika navedenog projekta je životno djelo generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, čiji je doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine nemjerljiv, saopćeno je iz Općine Centar.

Projekt će implementirati Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", a Općina Centar je za tu namjenu iz budžeta izdvojila 10.000 maraka.

Snimanje dokumentarnog filma će biti završeno do septembra 2020. godine kada će biti upriličena premijera filma te predstavljanje knjige.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. Općina Centar stavila visoko na listu prioriteta.

- Sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi, ova lokalna zajednica snažno podržava - naglasio je on.

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber" već nekoliko godina snima dokumentarne filmove koji prezentiraju mnoštvo nepoznatih činjenica i detalja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a sve vrijeme Općina Centar je pružala finansijsku podršku tom udruženju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Sjećanje na jednog od najvećih sinova Bosne - Mustafe Hajrulahovića Talijana

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel