Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 12:12 |

U Sarajevu regionalni sastanak o saradnji u postupcima za ratne zločine

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) – Glavni tužioci Bosne i Hercegovine i zemalja iz okruženja koji rade na predmetima ratnog zločina danas su se prvi puta okupili u Sarajevu na regionalnom sastanku o saradnji u postupcima za ratne zločine.

Dobrodošlicu delegacijama tužilaštava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, kao i glavnom tužiocu pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) Sergeu Brammertzu poželjela je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Ona je ukazala na važnost regionalne saradnje u vođenju krivičnih postupaka u predmetima ratnih zločina.

Istakla je da je u velikom broju predmeta ratnih zločina prisutan regionalni karakter.

- Mjesto i dokazi mogu se nalaziti na teritoriji jedne države, a oštećeni i svjedoci, osumnjičeni i optuženi, mogu boraviti na teritoriji druge države u regiji i obratno - navela je Tadić. 

Također, dodala je, da postoje različiti krivičnopravni sistemi, nedostatak pravnog okvira kojim se reguliše regionalna saradnja, kao što je izručenje sopstvenih državljana ili sprečavanje uvida u spise i dokazni materijal iz drugih država, što može imati negativne posljedice za provođenje postupaka u predmetima ratnih zločina.

Istakla je da su pravosudni organi zemalja iz regiona prepoznali potrebu za uspostavljanje mehanizma regionalnog karaktera koji će biti usmjereni na ostvarivanje uspješnih krivičnih postupaka, njihovo olakšanje, prikupljanje dokaza (izjave svjedoka, forenzička vještačenja) odnosno unapređenja programa zaštite svjedoka bez obzira u kojoj susjednoj zemlji bi se postupak vodio.

- Stoga će sastanak tužilaca o saradnji u postupcima za ratne zločine doprinijeti postojanju sveobuhvatne i bezuslovne regionalne saradnje u vođenju efikasnih krivičnih postupaka u predmetima ratnih zločina koji su učinjeni tokom rata u BiH – naglasila je Tadić.

Na regionalnoj konferenciji, koju organizira Razvojni program UN (UNDP) u saradnji s Tužilaštvom BiH, te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Italije, učestvuje i Serge Brammertz koji je rekao da će i dalje pomagati Tužilaštvu BiH koje je preuzelo sve standarde Haškog tribunala i pružiti pomoć unapređenju regionalne saradnje.

Za Brammertza je izuzetno važan današnji sastanak tužioca iz BiH i regije, jer će ukazati ne samo na probleme, nego naći i rješenja.

- Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, je zatvoren, a sada je odgovornost na državnim tužilaštvima u regiji da pokreću procese, jer uspješnost procesuiranja ratnih zločina zavisi od zajedničke saradnje - rekao je Brammertz.

Dodao je da će Mehanizam pružiti svu podršku koja je neophodna u smislu informacije, ali i obuke i drugih mogućnosti kako bi se slučajevi ratnih zločina uspješno okončali.

Stalni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera i otpravnica poslova Britanske ambasade u BiH Ruth Wiesman ukazale su na važnost konferencije, jer mnogi predmeti iziskuju saradnju sa državama iz regije, jer ni jedno tužilaštvo nema sve dostupne informacije.

Stoga, kako je kazala Wiesmana, kako bi osigurali pravdu za žrtve, za užasne zločine, tužilaštva moraju usko sarađivati, jer će bolji protok informacija polučiti zajedničke istrage i dokaze koji će osigurati da se više predmeta procesuira na sudovima.

-  Važno je da osiguramo bolje procedure za podršku žrtvama i svjedocima. Tokom ovih izazovnih vremena, kao što smo i sada radili, Vlada UK će ostati partner u pružanju podrške regionalnim naporima – zaključila je Wiesman.

Na regionalnom sastanku tužilaca o saradnji u postupcima za ratne zločine bit će doneseni konkretni zaključci.

Izuzetan doprinos konferenciji dali su i glavni tužioci Veselin Vučković (Crna Gora), Snežana Stanojković (R Srbija) te  Dražen Jelenić (R Hrvatske) kao i predstavnici međunarodne zajednice, Tužilaštva BiH, UNDP-a, ambasada Italije i Velike Britanije u BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana