Ekonomija     | 16.12.2019. 18:21 |

LiNK: Koordinacijom svih razina vlasti do ubrzanja procesa EU integracija

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) - Okrugli stol na temu "Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija" održan je u ponedjeljak u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

 Okrugli stol organiziran je s ciljem analize mehanizama koordinacije i suradnje federalnih i županijskih ministarstava nadležnih za razvoj gospodarstva i poduzetništva, priopćili su iz LiNK-a.

 Pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović u uvodnom obraćanju na okruglom stolu naglasio je važnost efikasnih mehanizama koordinacije između svih razina vlasti, s ciljem pružanja što kvalitetnijih odgovora Europskoj uniji te ubrzanja procesa EU integracija.

 Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić istaknuo je kako je Udruženje LiNK u proteklom razdoblju provelo niz aktivnosti s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija i podsjetio na provedenu analizu Poglavlja 20 EU Upitnika "Poduzetništvo i industrijske politike", koja je predstavljena nadležnim institucijama u FBiH i RS.

 "Današnji okrugli stol organiziran je u skladu s drugim ključnim prioritetom koji je Bosni i Hercegovini postavila Europska unija, kao odgovor na zahtjev za stjecanje kandidacijskog statusa, a koji glasi: 'Osigurati rezultate u radu na svim razinama mehanizama koordinacije, kada je riječ o EU integracijama'", istaknuo je Majić.

 Dodao je kako su na okruglom stolu predstavljene ključne informacije o uspostavi i primjeni Odluke o sustavu koordinacije procesa EU integracija BiH.

 "Kroz diskusiju su analizirane i usuglašene mogućnosti i ključni prioriteti za unapređenje suradnje i unapređenje administrativnih kapaciteta na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a sve s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi", kazao je.

 Predstavljena su i ključna pitanja Europske unije u okviru Poglavlja 20, te analiza odgovora nadležnih ministarstava te su predložene mjere unapređenja poslovnog okruženja kroz brži i efikasniji pristup informacijama, ujednačavanje sustava u županijama i entitetima te uspostavu Sustava za procjenu trenutnih potreba MSP po pitanju unapređenja vještina, što je prioritet EU za 2019./2020. godinu.

 Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva trgovine, predstavnici županijskih ministarstava (HNŽ, SBŽ, ZHŽ) te predstavnici obrtničkih komora, razvojnih agencija i nevladinih organizacija. 

 Događaj je organiziran u okviru projekta "Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija", koji financira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA, navodi se u priopćenju LiNK-a. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel