Svijet     | 14.12.2019. 11:12 |

Lider tajlandske opozicije pozvao na mirne proteste

FENA Internet

BANGKOK, 14. decembra (FENA) - Čelnik tajlandske opozicione stranke Thanathorn Juangroongruangkit pozvao je u subotu na miran protest nakon što je od pristalica zatražio da se mobiliziraju zbog moguće zabrane njegove stranke Future Forward.

Thanathorn (41) izrastao u najglasnijeg kritičara vlade na čelu s bivšim čelnikom hunte Prayuthom Chan-ochom (65) od izbora u martu za koje je opozicija rekla da su manipulirani u korist vojske, prenosi Reuters.

- Odbacujemo sve vrste nasilja, bilo od demonstranata, bilo od vladinih službenika - rekao je Thanathorn novinarima uoči protesta koji bi trebao početi u 17 sati po lokalnom vremenu u Bangkoku.

- Vjerujemo da je vrijeme da se ljudi više neće suzdržavati da režimu pokažu svoju spremnost da učestvuju u politici - rekao je, pozivajući se na ime bivše hunte, Nacionalno vijeće za mir i red (NCPO).

Policija u okrugu Bangkok, gdje je Thanathorn pozvao ljude da se okupe, saopćila je da nisu dobili zahtjev za okupljanje u skladu sa zakonom o javnim skupovima, ali nisu rekli da će ga pokušati blokirati.

Premijer Prayuth Chan-ocha rekao je novinarima da je neprimjereno organizirati demonstracije na kraju godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na Tajlandu umrlo 30 ljudi ove godine od toplotnog udara

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel