Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 09:23 |

BH novinari: Medijima moraju biti dostupne informacije o izmještanju migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i s drugih lokacija u Unsko-sanskom kantonu, saopćilo je to udruženje.

Članovi Upravnog odbora BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i s velikim brojem različitih aktera te s potrebnim poštivanjem procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupni tok izmještanja migranata.     

- U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije i međunarodnih organizacija da radi brojnih medijskih ekipa na području USK, u blizini kampa Vučjak organiziraju pres-konferencije na kojima će s novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi s ovim događajem. Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su omogućiti medijima snimanje s posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija - dodaje se iz saopćenja.    

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara apeluje da sve medijske ekipe i novinari pojedinačno poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo