Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje

Izjava za javnost


„Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara“ g. Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD-a i Republike Srpske“, izjavio je na današnjoj pres konferenciji generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

Grmuša je naveo da su u ekspozeu navedeni planovi koji nemaju nikakve veze sa Savjetom ministara BiH.

„G. Tegeltija je u svom ekspozeu naveo da će Savjet ministara raditi na smanjenju poreskog opterećenja rada, a to nije ustavna nadležnost BiH, nego Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. G. Tegeltija je u ekspozeu naveo da će uspostaviti političko tijelo za donošenje odluka kako bi se unaprijedio pristup reformi javne uprave na nivou cijele BiH, pri čemu to takođe nije u nadležnosti Bosne i Hercegovine, već entiteta. G. Tegeltija se založio za sprovođenje mjera u oblasti ruralne politike, a niti ovo nije u nadležnosti BiH, nego entiteta. Takođe, g. Tegeltija insistira i na reformi javnih preduzeća u cijeloj BiH, iako je i to posao entitetskih vlada, a ne Savjeta ministara BiH“, naglasio je Grmuša.

On je istakao da su svi ovi najavljeni planovi u direktnoj koliziji sa nedavno usvojenim Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, ali i sa političkim stavovima Glavnog odbora SNSD-a, te se postavlja pitanje političke vjerodostojnosti ove stranke i njenih najviših funkcionera.

Prema njegovim riječima, evidentno je da će novi Savjet ministara BiH ići sa podizanjem stope PDV-a.

„Iz ekspozea g. Tegeltije, kao i iz njegovih ranijih izjava i glasnog ćutanja SNSD-a o ovoj temi, jasno je da će nova vlast SDA-SNSD-HDZ BiH građanima čestitati Novu godinu povećanjem stope PDV-a“, baš kao što su istu čestitku poslali prije dvije godine povećanjem akciza“, rekao je Grmuša.

On je dodao da PDP ostaje privržen svojim temeljnim političkim principima: zalaganje za smanjenje, a ne povećanje poreza i svih drugih nameta, donošenje odluka u Banjoj Luci, a ne u Sarajevu, kao i ekonomsko integrisanje sa Srbijom.

„Nažalost, ništa od ovih temeljnih političkih principa nije našlo mjesto niti u ekspozeu g. Tegeltije, niti u Principima za formiranje vlasti između SNSD, HDZ BiH i SDA usvojenim u avgustu, a koji su u ekspozeu navedeni kao političke smjernice na kojima će djelovati novi Savjet ministara“, zaključio je Grmuša.


Banja Luka, 06.12.2019.

Informativna služba PDP-a

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.