Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 15:52 |

Bajramović: Institucije na nivou ZDK senzibilizirane za prevenciju korupcije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. decembra (FENA) – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini bila je organizator današnjeg sastanka Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije s predstavnicima medija u Zenici, na kojem je analizirana dosadašnja saradnja te razgovarano o izazovima i modalitetima za unapređenje te saradnje.

Misija OSCE-a, navodi predstavnik te organizacije Daut Bajramović, bit će i u buduće na raspolaganju i podržavati aktivnosti Tima ZDK u nastojanu da nastavi razmjenu mišljenja s medijima, s ciljem da inicijative sa sastanaka budu integrisane u budući Akcioni plan borbe protiv korupcije u ZDK, za period 2020.-2024. godine.

-S naše strane, mi ćemo nastojati podržati i aktivnije korištenje informacionih tehnologija, kada je u pitanju borba protiv korupcije. Svjedoci ste da je Kanton Sarajevo napravio iskorak u tom pravcu te predstavljaju primjer dobre prakse. Naravno da bismo i podržali aktivnosti koje bi Tim ZDK, zajedno sa institucijama, u tom pravcu poduzeo u narednom periodu koji će obuhvatiti nova strategija - kaže Bajramović.

Napominje da Tim ZDK-a, zajedno s timovima Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, prednjači u nekim koracima koji su poduzeti u izgradnji sistema prevencije korupcije na nivou institucija ZDK-a.

- Uspostavljen je sistem na nivou 35 institucija, imenovane su kontakt tačke, doneseni odgovarajući planovi, koji se i provode, tako da imamo senzibilizirane institucije na nivou ZDK, kada je u pitanju prevencija korupcije - smatra Bajramović.

Član Tima ZDK-a Maid Pračić istakao je kako evaluacija Strategije za borbu protiv korupcije, koja je usvojena na nivou ZDK-a i koja je kao takva dio strategije na nivou BiH, ukazuje da su uspjeli mapirati sve procese i sve rizike.

-Evaluacija ukazuje da smo implementirali Akcione i Planove integriteta u institucijama ZDK, da smo, kao Tim Vlade ZDK, uspjeli da imenujemo koordinatore u institucijama te da ostvarimo sve preduvjete za procedure i procese u prevenciji borbe protiv korupcije u institucijama ZDK - kazao je Pračić.

Mjerljivi rezultati te borbe, ističe, mogu se očekivati kada institucije zaista počnu da primjenjuju te procese i kada oni budu rezultirati konkretnim pokazateljima koliko je pokrenuto disciplinskih postupaka, koje su mjere izrečene i koliko su uspjeli promijeniti ponašanje zaposlenih u institucijama prema građanima, korisnicima usluga.

Univerzitetski profesor Esad Delibašić, koji je član Tima Vlade ZDK, kaže kako se borba protiv korupcije može fokusirati na dva segmenta - države i društva.

-Mislim da mi u BiH veoma malo, odnosno nedovoljno analiziramo procese koji se dešavaju u društvu. Možemo imati donesene zakone, realativno možemo urediti institucije - što je jako dobro i što je iskorak, ali ako imamo pasivne i neudicirane građane, veoma je teško i pored uređenog pravnog sistema pomjeriti stvari iz postojeće situacije - upozorava Delibašić.

Uspjeh Tima Vlade ZDK, kako su istakli učesnici, ovih je dana i pokrenuta procedura provjere diploma svi zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta ZDK, zatim analiza sadržaja ugovora o djelu te provedbe disciplinskih postupaka, kao i obaveza provođenja konkursne procedure za zapošljavanje te izbor prvorangiranog na konkursu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel