Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 13:43 |

Upravljanje kvalitetom ključni alat za efikasniji rad javne uprave

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je Bosna i Hercegovina u mnogim oblastima u reformi javne uprave još uvijek u fazi rane reforme i nedovoljnih rezultata.       

- Kada je u pitanju upravljanje kvalitetom (CAF) možemo reći da smo u neku ruku regionalni lideri, da smo napravili značajne iskorake zajedno sa Sjevernom Makedonijom, na način da mnoge od zemalja iz regiona, Srbija, Hrvatska i Crna Gora preuzimaju određene rezultate koje smo mi napravili u području CAF-a - kazao je Ćuzulan u pauzi konferencije „Upravljanje kvalitetom - Promjena svijesti u javnoj upravi“, koja se održava danas u Sarajevu.

Cilj konferencije je upoznavanje predstavnika bh. institucija s alatima, modelima i sistemima upravljanja kvalitetom i jačanja svijesti o potrebi tranformacije javne uprave koja je orijentirana prema korisnicima i građanima.

Organizirali su je Ured koordinatora za reformu javne uprave, Institut za standardizaciju BiH, Agencija za državnu službu BiH, Agencija za državnu upravu RS, Agencija za državnu službu FBiH, uz podršku Programa jačanja javnih institucija kojeg u BiH implementira GIZ uime Vlade SR Njemačke i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

- Model  koji je danas u razvijenim zemljama, razvijene reforme javne uprave, i  zemljama EU opšteprisutan i primijenjen, relativno je novi za BiH. Sjeverna Makedonija ima zakon koji obavezuje institucije da primjenjuju CAF kao upravljanje kvalitetom. BiH još uvijek nema zakonsku obavezu, ali više od 20 institucija na državnom nivou je primjenilo CAF i provodi ga kao model upravljanja kvalitetom – napomenuo je Ćuzulan.

Kaže da je danas predložio da se, kao stimulativna mjera, u narednom periodu uvedu neke vrste nagrada za upravljanje kvalitetom za one institucije koje zaista postižu dobre rezultate.

Istaknuo je da ima institucija na različitim nivoima vlasti koje postižu dobre rezultate, te da ima razloga da se to na neki način verifikuje.

Viša savjetnica Programa jačanja javnih institucija Tihana Puzić je kazala da je cilj današnje konferencije da se pokažu uspješne priče sa državnog, entitetskog, kantonalnog, općinskog nivoa „institucija koje su imale hrabrosti da se otvore prema svojim korisnicima, ali i prema uposlenicima, koristeći modele i sisteme upravljanja kvalitetom“.

Cilj je također da se potaknu i druge institucije da počnu raditi na istraživanju zadovoljstva korisnika, na redizajnu procesa svojih usluga i da razmisle o tome koje procese je potrebno digitalizirati kako bi korisnici mogli, u skladu sa svojim potrebama i očekivanjima, dobiti usluge na vrijeme i u mjesto koje njima odgovora te koje će biti pristupačne.           

Koordinator za reformu javne uprave, direktor Agencije za državnu službu BiH, Agencije za državnu upravu RS, Agencije za državnu službu FBiH i Instituta za standardizaciju BiH tokom konferencije su potpisali Izjavu o spremnosti za unapređenje usluga javne uprave i povećanje zadovoljstva klijenata.

Ove institucije ključne su za promociju, izgradnju kapaciteta i širenje pozitivnih praksi na različitim upravnim nivoima u oblasti upravljanja kvalitetom u BiH. Proaktivno rade na unapređenju zadovoljstva korisnika i poboljšanju organizacione kulture, s ciljem da korisnicima i građanima daju istaknutiju ulogu u kreiranju, planiranju, produkciji i evaluaciji rada javne uprave.

Konferencija je organizirana kao dio Programa jačanja javnih institucija koji provodi GIZ uime njemačke i britanske vlade s ciljem upoznavanja partnera u BiH o alatima, modelima i sistemima upravljanja kvalitetom radi transformacije javne uprave koja je orijentirana prema korisnicima i građanima kao krajnjim korisnicima javne uprave.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci panel diskusija o reformi javne uprave u Bosni i Hercegovini

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel