Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 14:02 |

Cilj svijeta je 'nulta' tolerancija na diskriminaciju i nasilje

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 27. novembra (FENA) – Bosna i Hercegovina može sebi pripisati zaslugu da je bila među prvim zemljama te utjecala i na druge zemlje regiona da u novembru 2013. godine ratificiraju Istanbulsku konvenciju za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici - kazala je na pres-konferenciji u Zenici povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ nezavisna ekspertica Ismeta Dervoz.

BiH je, kako je istakla, taj dokument ratificirala bez ijedne prepreke pa sada bh. parlamentarci moraju obratiti pažnju da se izvrši harmonizacija te normiranje zakona u skladu s Konvencijom.

-Nasilje je u BiH dio tradicije, folklora, što je za mnoge normalno…Mnogi opravdavaju nasilje nad ženama i u porodici kulturološkim i historijskim elementima, ali za takvu vrstu kršenja ljudskog prava nema opravdanja. Cilj svijeta je 'nulta' tolerancija na diskriminaciju i nasilje u bilo kojem obliku - poručila je Dervoz.

Napominje da je prošle godine u svijetu svakog dana 137 žena pretrpilo neki oblik nasilja, uglavnom od svojih sadašnjih ili bivših partnera.

Nasilje se, smatra Dervoz, generacijski prenosi pa i djeca iz takvih porodica pokazuju nasilne oblike ponašanja te ga usvajaju kao model ponašanja.

-Zato je važno da govorimo svakog dana o tome, jer to nije privatna stvar i ono što ostaje iza zatvorenih vrata porodica i domova. Svako od nas je saučesnik u nasilju, ukoliko ga ne prijavi - upozorila je Drvoz.

Ističe da Istanbulska konvencija traži od države da prepozna specijalizirane nevladine organizacije s njihovim uslugama, a u tom je svjetlu istakla veliki doprinos zeničke “Medice”.

Direktorica “Medice” Sabiha Husić navodi da su razvili sveobuhvatne modele zaštite, koje prezentiraju širom svijeta kako se odgovornom i partnerskom saradnjom, korištenjem svih resursa nevladinog sektora i nadležnih institucija treba pomoći žrtvama.

Kroz njihovu Sigurnu kuću u Zenici na godišnjem nivou 70-ak osoba zatraži zaštitu od nasilja u porodici, ali to su samo najteži slučajevi, dok kroz njihove druge servise te rad po selima, spoznaju da puno veći broj žena trpi nasilje u porodici.

 

Direktorica Centra za ženska prava iz Zenice Meliha Sendić ističe kako država mora uskladiti svoje zakone s Istanbulskom konvencijom pa tako i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine, u domenu člana koji se odnosi na uvođenje “osobe od povjerenja”.

-Mi smo u stvari 'osobe od povjerenja'. Svakodnevno zastupamo klijentice, ne samo pred pravosudnim, nego i pred svim institucijama koje su u lancu sistema zaštite od nasilja. Međutim, to nije pravno i regulisano u Zakonu o zaštiti od nasilja i želimo da na fedralnom nivou uredimo naš zakon - kaže Sendić.

Ona dodaje da žrtve često ne mogu ostvariti svoja prava jer ne poznaju zakonske mogućnosti, ali one i ne moraju znati sve što znaju institucije.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako je kazao Edin Arnaut, pomoćnik ministrice za rad, socijalnu zaštitu i izbjeglice ZDK, od 2010. godine, sa 50.000 KM na godišnjem nivou, podržava rad Sigurne kuće u Zenici te tako ispunjava svoju zakonsku obavezu. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Zenici regionalni skup o nultoj toleranciji prema nasilju uz puni dijalog svih aktera

Istanbulska konvencija: Borba protiv nasilja nad ženama

Vijeće Evrope - BiH treba poduzeti dodatne mjere kako bi se uskladila sa Istanbulskom konvencijom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo