Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 12:16 |

Pensa: Izolovana država ne može adekvatno odgovoriti na sigurnosne izazove

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Izolovana institucija ili država ne može adekvatno odgovoriti na sigurnosne izazove u 21. stoljeću, već samo u saradnji sa svim ostalim - ocijenila je šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH Susan Pensa pred otvorenje Konferencije "Dani sigurnosti“ koju će Misija OSCE-a u BiH održati od 27. do 29. novembra u Sarajevu.  

Istakla je da je ta konferencija dokaz dugogodišnjeg opredjeljenja Misije OSCE-a u BiH da doprinosi poboljšanju državne, regionalne i ljudske sigurnosti te da predstavlja važnu priliku da akteri u oblasti sigurnosti daju refleksiju zajedničkih napora za bolju sigurnost i rade na strateškom planiranju na osnovu dogovorenih prioriteta.

Pensa je naglasila da će učesnici u naredna tri dana razmatrati veliki broj relevantnih tema u vezi sigurnosti, uključujući principe demokratskog nadzora sigurnosnog sektora, ljudska prava, obaveze u oblasti kontrole naoružanja, cyber sigurnost i napore za sprječavanje nasilnog ekstremizma i terorizma.

Dodala je će se ove godine također obilježiti 25. godišnjica od usvajanja OSCE-ovog dokumenta Kodeks ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti koji predstavlja set normi i očekivanja koje je potrebno ispuniti kada je u pitanju odgovorno i kooperativno ponašanje u oblasti sigurnosti.

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer kazala je da je OSCE-ov kodeks vrlo bitan dokument kojeg su prihvatile sve zemlje članice OSCE-a i koji postavlja fundamente demokratskog upravljanja i nadzora nad oružanim snagama, obavještajnim službama i policijskim agencijama.

Dodala je da Švicarska tradicionalno promoviše taj kodeks, jer vjeruju da sigurnost, a posebno manjak sigurnosti, itekako ima utjecaja na njih.  

- Oružane snage BiH imaju posebnu ulogu u promociji ovakvog kodeksa imajući u vidu sve ono što se desilo prije 25 godina - zaključila je ambasadorica Saxer.  

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić kazao je da je Kodeks od velikog značaja te da ga je potrebno kvalitetno primjenjivati u svim sektorima i nivoima društva.

- BiH je specifična zemlja sa različitim i kompleksnim ustavnim uređenjem, gdje se prepliću nadležnosti kada je u pitanju sigurnosni aspekt BiH - pojasnio je Jusić.

Rukovodilac Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Emir Vajzović smatra da je digitalna transformacija napravila čitav set izazova za sve aktere, državu, društvo, obrazovanje, medije, politiku, ali i sigurnosni sektor.

Učesnici trodnevne konferencije su domaći i regionalni stručnjaci iz oblasti sigurnosti te predstavnici međunarodnih organizacija, akademske zajednice i civilnog društva.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nešić govorio na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja sigurnosti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu