Svijet     | 26.11.2019. 08:54 |

Prekinut nastavak zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije u Ženevi

FENA Internet

ŽENEVA, 26. novembra (FENA) - Zasjedanje Ustavotvorne komisije Sirije prekinuto je nakon što je delegacija režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada napustila dvoranu u Ženevi.

Delegacija režima prvog dana nastavka zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije u Ženevi je na dnevni red tražila da se uvrste još tri tačke, a pošto je taj prijedlog odbijen, delegacija je napustila salu, javlja Anadolija. 

Pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Ženevi je prvi sastanak Ustavotvorne komisije Sirije održan prošlog mjeseca.

Glasnogovornik delegacije sirijske opozicije Yahya Al-Aridi saopćio je novinarima da je sastanak otkazan.

On je otkrio da je delegacija režima tražila da se na dnevni red uvrste tri tačke i to rasprava o borbi protiv terorizma, ukidanju sankcija i osudi turskih vojnih operacija na sjeveru Sirije. Dodao je da je jasno da je cilj bilo opovrgavanje sporazuma kojeg su Sirija i Turska potpisale 1998. godine u Adani.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju sirijski režim, opoziciju i civilni sektor.

Komisija je sastavljena od dva tijela. Prvo, veliko tijelo čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja ustava. Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno sa najmanje 75 posto glasova.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući koji predstavljaju opoziciju i režim. Opoziciju predvodi bivši predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Hadi Al Bahra, a na čelu delegacije je pravnik Ahmed Kuzbari.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'