Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 11:31 |

Ćudić: Odmah zaustaviti 'moderno ropstvo' u Zavodu Pazarić

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Naša stranka zahtijeva smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću, a kao razlog između ostalog navodi nehumane metode koje se primjenjuju nad štićenicima, među kojima su i djeca, zbog toga što Zavod nema dovoljan boj stručnih kadrova.

To je ustvrdila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić na pres-konferenciji održanoj uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Sve je ponovila i na samoj sjednici te podnijela inicijativu, na prvom mjestu za prestanak zlostavljanja nad djecom, modernog ropstva, kako je rekla.

Zbog toga što Zavod, usljed nemara prethodne uprave, ni danas nema dovoljan broj stručnih kadrova potrebnih za rad sa štićenicima među kojima je i 47-oro bolesne djece, ta djeca, pod sedativima noće s jednom njegovateljicom, što ni blizu ne odgovara standardima, kazala je Ćudić.

Uporedo s obraćanjem Sabine Ćudić novinarima uoči sjednice, na displeju postavljenom pored nje su prikazani video-snimak i fotografije, za koje ona kaže da su nastali u zadnjih godinu dana u Zavodu Pazarić, a prikazuju nekoliko štićenika, djece, sa svezanim rukama, s nogom svezanom za krevet ili radijator. Na jednom od snimaka, djetetu su ruke svezane iza leđa.

Ćudić tvrdi da kod te djece nastaju podljevi usljed ovakvog tretmana, uključujući dodatne psihičke traume.

Kazala je da Vlada FBiH ne čini ništa na smjeni pojedinaca iz prijašnjeg upravnog i nadzornog odbora, od kojih su neki i sad na funkcijama, kako je navela.

Ćudić je na sjednici Predstavničkog doma zvanično podnijela inicijativu kojom traži da Vlada FBiH smijeni članove prijašnje uprave koji su i sad na pozicijama i zbog čijeg se namara, kako je dodala, dešava "moderno ropstvo", zlostavljanje štićenika.

Osim što je uime Naše stranke istaknula zahtjeve za hitnim zaustavljanjem te pojave, kazala je da treba izraditi kodeks postupanja sa štićenicima, uvesti redovne nenajavljene posjete inspektora Zavodu te hitno izdvojiti interventni novac za privremeno upošljavanje njegovatelja, do izrade novih zakonskih rješenja.

Zatražila je i da Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, u saradnji s Ministarstvom zdravstva, imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne ljekarske preglede štićenika.

Traži i da Ministarstvo rada i socijalne politike, za 90 dana od odobravanja ove inicijative u Parlamentu, podnese izvještaj o poduzetim mjerama, kao i da Tužilaštvo ubrza svoje djelovanje u ovom slučaju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Sarajevskom deklaracijom' formirana Parlamentarna mreža za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja JIE

Donesena Odluka o privremenom financiranju ZZO HNŽ-a za 2024. godinu

Hurtić oštro osudio nasilje nad djecom u Pazariću

Promo

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka