Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 20:47 |

Obilježena godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

FENA Denis Leko

MOSTAR, 18. studenoga (FENA) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u Mostaru je u ponedjeljak navečer obilježena 28. godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Obilježavanju je nazočio i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, koji je ustvrdio kako je Hrvatska zajednica (HZ), a zatim Hrvatska republika Herceg-Bosna (HRHB) bila nužda.

- Hrvatska zajednica, odnosno HR Herceg-Bosna bila je odgovor politički svjesnog hrvatskog naroda na nemogućnost funkcioniranja bilo kojih institucija Bosne i Hercegovine u tom vremenu, odgovor da bi se sačuvala i BiH, ali svakako i hrvatski narod u BiH. Možemo svjedočiti da su institucije Herceg-Bosne u izvršnoj, zakonodavnoj i političkoj vlasti bile osnova za uspostavu i Bosne i Hercegovine, a u mnogim elementima još baštinimo elemente Herceg-Bosne - istaknuo je Čović.

Dodao je kako postoji još puno onih koji nisu ostvarili svoje, kako kaže, ratne vizije i ciljeve i koji na taj način imaju mogućnost komentiranja Hrvatske zajednice i Hrvatske republike Herceg-Bosne.

- Ja ću se još jednom zahvaliti utemeljiteljima HZHB-a, jer da njih nije bilo, ja sam siguran da nas kao hrvatskog, konstitutivnog naroda danas ne bi bilo ovdje, a evo čak i 28 godina nakon tog vremena mi se moramo brinuti oko legitimnosti - kazao je Čović.

Naveo je kako je Domovinski rat bio užasan i s mnogim žrtvama i zlodjelima kojima se sudi na različitim razinama te dodao kako se treba prisjećati tih dana, ali i okrenuti budućnosti.

- To je moj poziv i SDA-u i svakom drugom. Pogledajmo na budućnost, a povjesničari neka se bave poviješću i analitikom što se tu radilo i je li se moglo uraditi puno bolje, ali u vremenu 1991., 1992. godine, kada su mnogi govorili da to nije vrijeme njihovog ratovanja, hrvatski narod je morao naći način kako se zaštititi od užasa agresije na ovim prostorima, a Hrvatska zajednica Herceg-Bosne je organizirana upravo isti dan kad smo imali stradanja u Vukovaru i Škabrnji - poručio je Čović.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel