Svijet     | 14.11.2019. 15:58 |

ICC pokrenuo istragu zločina nad muslimanima Rohinja u Mijanmaru

FENA Internet

DEN HAAG, 14. decembra (FENA) - Međunarodni krivični sud (ICC) u četvrtak je pokrenuo istragu o zločinima počinjenih nad mijanmarskom muslimanskom Rohinja manjinom.

Sud je saopćio da ima jurisdikciju nad zločinima djelimično počinjenim u Bangladešu, koji je država članica suda. Mijanmar je optužen da je počinio brojne zločine u kampanji protiv Rohinja.

Mijanmarska vojska pokrenula je kampanju protiv pobunjenika u augustu 2017. godine, u odgovoru na pobunjenički napad. Više od 700.000 Rohinja je prešlo u susjedni Bangladeš kako bi pobjegli, kako je opisano kao etničko čišćenje, koje uključuje masovna silovanja, ubistva i paljevine kuća.

Sud navodi u saopćenju da je sudsko vijeće koje je razotrilo zahtjev glavne tužiteljice Fatou Bensoude da pokrene istragu o zločinima zaključilo da se akti nasilja koji su počinjeni u Mijanmaru "mogu okvalificirati kao zločini protiv čovječnosti deportovanjem Rohinja stanovnika preko mijanmarsko-bangladeške granice na temelju etničke ili vjerske pripadnosti Rohinja".

Odluka ICC-a uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Gambija, uime Organizaacije islamske saradnje, podnijela tužbu protiv Mijanmara u Međunarodnom sudu pravde za genocid nad Rohinjama, prenosi AP. 

Oba suda imaju sjedište u Den Haagu. Međunarodni krivični sud krivično goni pojedince odgovorne za zločine, dok Međunarodni sud pravde rješava sporove među zemljama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izrael zabrinut da bi ICC mogao izdati naloge za hapšenje izraelskih visokih zvaničnika

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Istražuje se kako je došlo do odrona u kamenolomu kod Mostara

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel