Kultura     | 14.11.2019. 18:23 |

Akademik Jakov Pehar- iznimna veličina Bosne i Hercegovine (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. studenoga (FENA) - U povodu obilježavanja 66. obljetnice radnog vijeka akademika Jakova Pehara i njegova 91. rođendana, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH i Sveučilište u Mostaru organizirali su u četvrtak u Mostaru svečanu akademiju "Život i djelo akademika Jakova Pehara".

 O životnom putu i radu akademika Pehara na svečanosti su govorili rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, glavni tajnik HAZU-a BiH Josip Muselimović, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković i potpredsjednik HAZU-a BiH Mladen Bevanda.

 Akademik Pehar novinarima je uoči akademije kazao kako je počašćen svečanom akademijom u njegovu čast, ali da on o sebi ne bi mnogo govorio te da će to prepustiti drugima.

 - Moj životni put je jako dugačak, ispresijecan događajima, među kojima i onim tragičnim. Ali, ja to sve stavljam iza sebe - naglasio je akademik Pehar kazavši kako i danas u 91. godini života radi i piše, ali da je ipak najbitnije, kroz smijeh dodaje, da je "zdrava glava".

 Glavni tajnik HAZU-a, akademik Josip Muselimović ocijenio je životni put akademika Pehara iznimnim, kazavši kako je riječ o jednom iznimnom čovjeku, koji je i u 91. godini izvanrednog zdravlja, potpuno radno sposoban i kreativan.

 - Ovo su rijetki jubileji kojima zaista treba iskazati najveće poštovanje i na dostojanstven način ih obilježiti i proslaviti - kazao je Muselimović.

 Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović kazao je kako 66 godina profesionalnog djelovanja akademika Pehara dovoljno za sebe govori i da je riječ o jednom opusu o kojem će se još dugo pričati.

 - Mi obično ovakve svečanosti pravimo kada nas netko napusti i kada nismo u mogućnosti s njim komunicirati, ali napravili smo izuzetak i vjerujem da jedan ovakav životni put i jedna ovakva posebna veličina u Bosni i Hercegovini na poseban način to i zaslužuje - ustvrdio je Čović.      

 Akademik Pehar, predsjednik HAZU-a BiH, fakultet je završio u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Objavio je 18 monografija i knjiga, preko stotinu znanstvenih i stručnih radova, bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija.

 Preko 40 godina djelovao je u sveučilišnoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik. Bio je zamjenikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi FBiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH, a također je inicijator i jedan od osnivača HAZU-a BiH i njezin prvi predsjednik.

 Svečana akademija u čast akademika Jakova Pehara okupila je u Mostaru mnogobrojne predstavnike političkog, znanstvenog, obrazovnog, vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3662

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wXhooEEPgsWcNRghbO5pnls3rXap6JzR?usp=sharing

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel