Svijet     | 12.11.2019. 13:08 |

Palestinci pozdravili presudu Evropskog suda pravde

FENA Internet

RAMALLAH, 12. novembra  FENA) – Palestinci su danas pozdravili presudu Evropskog suda pravde (ECJ) o označavanju proizvoda iz izraelskih naselja.

Saeb Erakat, generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pozdravio je sudsku odluku i pozvao je sve evropske zemlje da "provedu ono što je njihova zakonska i politička obaveza".

- Mi zahtijevamo, ne samo ispravno označavanje teritorije porijekla proizvoda koji dolaze iz kolonijalnih naselja, nego i zabranu tih proizvoda na međunarodnim tržištima - izjavio je Erakat. 

Zvaničnik PLO-a također je izjavio da "ova presuda služi kao podsjetnik međunarodnoj zajednici na neophodnost toga da se Izrael smatra odgovornim za svoja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i rezolucija UN-a, uključujući rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti UN-a, kao temeljni preduslov za očuvanje političkog procesa koji bi doveo do okončanja izraelske okupacije Palestine i ostvarenja pravednog i trajnog mira u našoj regiji".  

Erakat je pozvao visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava, Michelle Bachellet, da "ostvari svoj mandat u skladu s rezolucijom 31/36 i objavi dugo očekivanu bazu podataka o kompanijama angažovanim u nelegalnim izraelskim naseljima i represiju nad palestinskim narodom".

Evropski sud pravde navodi u presudi da "prehrambeni proizvodi koji potiču s teritorija okupiranih od države Izrael moraju nositi oznaku  teritorije porijekla", prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu obećao pokrenuti kopneni napad na Rafah, 'sa ili bez' dogovora s Hamasom

Sedam Palestinaca ubijeno, 32 ranjeno u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel