Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 11:25 |

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtijeva istraživanje zaključaka VSTV-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) – Udruženje žrtava i svjedoka genocida (UŽSG) oglasilo se saopćenjem u kojem od predstavnika međunarodne zajednice traži da odmah istraže sve dosadašnje zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kome i kada je vaninstitucionalno data saglasnost za pristup predmetima ratnih zločina.

Reakcija UŽSG je uslijedila nakon što je, podsjećaju, "Milan Tegeltija u jučerašnjem dezavuirajućem saopštenju naveo da: "Odluka VSTV-a BiH kojom je dato odobrenje u konkretnom slučaju ne predstavlja izuzetak, nego standard u dosadašnjem radu VSTV-a BiH".

- Tegeltija je ponovo pokušao dezinformisati javnost i žrtve u pogledu zaključaka VSTV-a, pravdajući i minimizirajući zaključak VSTV-a koji je donesen na njegovu inicijativu i kojim je dozvoljeno srbijanskim udruženjima da ostvare pristup predmetima ratnih zločina u BiH- navodi se u saopćenju UŽSG.

Podsjećaju na zaključke VSTV-a iz 2017. godine koji su, također, doneseni na prijedlog  predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a da je "Milan Tegeltija tek na intervenciju međunarodne zajednice promijenio zaključke o provjeri ratne prošlosti za desetine bošnjačkih sudija i tužilaca, kao i zahtjeva da se od sudova u BiH traži informacija o broju osuđenih osoba, po nacionalnosti".

- Brutalno kršenja zakona, zloupotrebe prava i pravde od strane nosioca pravosudnih funkcija koji se javnosti i žrtvama javno smiju u lice na čelu sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSTV-a i Josipom Grubešom, ministrom pravde BiH, mora se zaustaviti – naglašava se u saopćenju.

Iz UŽSG pozivaju domaće institucije, predstavnike OHR-a, EU-a, OSCE-a u BiH i druge predstavnike međunarodne zajednice u BiH da hitno pokrenu reformu pravosudnog sistema, a najprioritetnije reformu VSTV-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dodik: U Ustavu RS piše da ima visoko i sudsko tužilačko vijeće, to ćemo učiniti

VSTV neće razmatrati niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi sa pravosuđem

VSTV - Podrška profesionalnom radu kantonalnog suda i tužilaštva u Zenici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!