Kultura

Novi eksponat NUB-a BiH u Kući evropske historije u Briselu

Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Saradnja između House of European History (HEH - Kuća evropske historije) u Briselu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) započela je još tokom priprema za prvu postavku i otvorenje HEH-a kao projekta Evropskog parlamenta, a do danas u njoj je izloženo nekoliko izdanja NUB-a BiH.

Transnacionalna zbirka HEH-a, izložbe i programi pružaju neočekivana i nadahnjujuća iskustva. Prikazuje i prikuplja historiju evropske integracije i njenih temelja. Kultno je mjesto susreta, a njeno višedimenzionalno tumačenje prošlosti nastoji odgovoriti na pitanja relevantna za današnju Evropu, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Kuća evropske historije je prostor za učenje, promišljanje i raspravu. Namijenjen je svima, neovisno o dobi i porijeklu, a osnovna misija je bolje razumijevanje evropske historije u svoj njenoj složenosti, kao i poticanje razmjene ideja i preispitivanje pretpostavki.

Prva knjiga iz Specijalnih zbirki NUBBiH, izložena u HEH-u 2017. bila je Zbirka salavata, poznata pod imenom "Delail El-Hajrat", koju je sabrao Muhammad Sulayman b. Abdurrahman al-Gazuli. Radi se o jednom od atraktivnijih rukopisa, sa neobično lijepim koloritnim i pozlaćenim unvanima, uvez u crvenoj koži, ukrašen utisnutim rozetama floralnih motiva.

"Die großen französischen impressionisten", također iz Specijalnih zbirki, spašena iz plamena u Vijećnici i vidno oštećena vatrom, pozajmljena je HEH-u na period novembar 2017. – novembar 2019.

Zamijenjena je knjigom "Dass grosse bruegel – Werk", autora Gustava Glücka, izdanjem iz 1955. godine, (štampano u Beču i Minhenu i sadrži 124 stranice), koja će do novembra 2021. biti izložena u HEH-u.

Ta publikacija je jedna od rijetkih monografija iz Grafičke kolekcije koja je spašena iz zapaljene Vijećnice, dok je veliki dio kolekcija nestao u plamenu. Korice publikacije su oštećene i unutrašnji listovi su požutjeli. Tragovi većeg oštećenja knjige, nastali tokom požara u Vijećnici, naročito su vidljivi u gornjem desnom uglu zadnje korične strane.

U crkvi u Briselu, gdje je sahranjen Peter Bruegel stariji, u povodu obilježavanja 450 godina od njegove smrti, organizirano je nekoliko izložbi.

Zamjena eksponata iz NUB-a BiH u House of European History je vrlo zahtjevan i precizan proces, koji je obavljen po striktnom protokolu i uz prisustvo nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti (kurator, restaurator, inženjer) i specijalizirane tehničke podrške.

(FENA) M.L.