Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 14:31 |

Osuđen bivši direktor i bivši predsjednik NO Litvatransa Banovići

FENA Saopćenje

TUZLA, 4. novembra (FENA) - Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora firme Litvatrans Banovići Adila Karavdića (58) i za bivšeg  predsjednika Nadzornog odbora ove firme Salku Avdića (67).

Prvostepenom presudom Karavdiću je izrečena kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci dok je Avdiću izrečena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci. Optužnicom se Karavdiću na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok se Avdić  tereti za pomaganje u izvršenju istog krivičnog djela.

Također, u presudi je navedeno da se od Karavdića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom  u iznosu od oko 33.500 KM,  a od Avdića u iznosu od oko 21.000 KM po pravosnažnosti presude.

Karavdić kao bivši direktor firme, i Avdić koji mu je pomogao u tome, se terete da su od 2003. do 2014. godine, lično ili preko posrednika, zahtjevali od određenog broja osoba da isplate novčane iznose ili predaju dionice Litvatransa kako bi se te osobe ili njihovi srodnici zaposlili u toj firmi.

U optužnici je navedeno da je 13 osoba Avdiću ili drugim posrednicima predalo različite iznose novca od 2.000 do 5.000 KM prije ili nakon samog zaključenja ugovora o radu, te su dvije osobe ustupile Karavdiću oko 250 dionica firme za svoje ili zaposlenje svojih srodnika.

Na taj način je Karavdić sebi ili drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 54.000 KM, dok mu je Avdić pomogao u izvršenju većeg broja pomenutih radnji, saopćeno je iz Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mula Elezović osuđen na deset godina zatvora zbog ubojstva

Pariški žalbeni sud osudio Sarkozyja na godinu dana zatvora

Beograd: Danas prosvjedi zbog oslobađanja optuženih za ubojstvo novinara Ćuruvije

Promo

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike

iPhone uređaji po sniženim cijenama u m:tel-u, popust i do 90 KM