Svijet     | 04.11.2019. 14:18 |

Turska kritikovala američki Izvještaj o terorizmu

FENA Internet

ANKARA, 4. novembra (FENA) - Vlasti Republike Turske kritikovale su posljednji Izvještaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o terorizmu u kojem se ne pominje teroristička organizacija YPG, a vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen se ne naziva teroristom, već "klerikom u egzilu", prenosi Anadolu Agency (AA).

"To što nije pomenuto ime YPG, već je nazvan PKK-ovim ogrankom u Siriji, samo je pokušaj vlasti SAD-a da zataškaju svoje stavove i saradnju s tom organizacijom koji nisu u skladu sa zakonima", kazao je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hilmi Aksoy u komentaru na Izvještaj o terorizmu za 2018. godinu kojeg je američki State Department objavio u petak.

Aksoy je naveo da se u američkom Izvještaju ističe kako Turska nastavlja borbu protiv terorističkih organizacija, uključujući i PKK i ISIS.

"U Izvještaju se navodi i da Turska aktivno doprinosi radu međunarodnih antiterorističkih organizacija, uključujući i koaliciju za borbu protiv ISIS-a", kazao je Aksoy i dodao da je PKK na listi terorističkih organizacija u Turskoj i SAD-u i da je u prethodne tri godine odgovoran za smrt najmanje 1.200 civila, policajaca i vojnika u Turskoj.

Komentirao je i dio američkog Izvještaja o terorizmu u kojem se govori o terorističkoj organizaciji FETO.

"Lider terorističke organizacije FETO se u Izvještaju naziva klerikom u egzilu, što predstavlja ignoriranje i podržavanje gnusnog pokušaja vojnog udara kojeg je ta organizacija izvale u Turskoj 15. jula 2016. godine", kazao je Aksoy.

Naveo je da je to i manifestacija ustrajnosti američkih vlasti u ignoriranju činjenice da je vođa terorističke organizacije našao sigurno utočište na tlu SAD-a.

"Teroristička organizacija FETO nije prijetnja samo Turskoj, već svim zemljama u kojima djeluje“, poručio je Aksoy i pozvao na jačanje međunarodne saradnje u borbi protiv svih terorističkih organizacija.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251 osoba, a ranjeno oko 2.200 ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska vojska ubila 32 člana PKK

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel