Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 13:33 |

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i SAD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i odbrambeni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH brigadir Michael Tarquinto, potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i SAD-a za 2020. godinu.

Planom je obuhvaćeno 129 zajedničkih aktivnosti u zemlji i inostranstvu, kojima bi se dodatno pojačale sposobnosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH te dalje povećao stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OSBiH sa snagama partnerskih zemalja.

U prigodi potpisivanja Plana, Šajinović je posebno istaknuo da su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj jedan za Bosnu i Hercegovinu. Napomenuo je da u toj saradnji dvije zemlje zajedno rade na čuvanju stabilnosti u zemlji i svijetu, kako kroz vojne projekte u BiH, tako i sudjelovanjem u regionalnim inicijativama i međunarodnim misijama potpore miru.

Posebno je naglasio veliku pomoć koju u toj suradnji pružaju Ured za obrambenu suradnju (ODC) američke ambasade u BiH kao i Nacionalna garda američke savezne države Maryland, te se zahvalio Vladi SAD na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama.

Brigadir Tarquinto se zahvalio Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH na svoj predanosti koju iskazuju u daljem razvoju međusobne vojne saradnje. Konstatirao je da je Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu temeljen na uspješnim projektima iz ove i prethodnih godina.

Ceremoniji potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje BiH i SAD-a prisustvovali su i predstavnici sektora i organizacijskih cjelina MOBiH i Zajedničkog štaba OSBiH, koji su sarađivali u pripremi tog dokumenta. U pratnji odbrambenog izaslanika SAD-a u BiH brigadira Tarquinta, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i satnik Fiodor Strikovski ispred Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) američke ambasade u BiH, sa suradnicima.

ODC kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i financijskim sredstvima Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel