Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 13:57 |

Osmanović-Hartmann: Osigurati uvjete za studiranje mladih iz BiH u Austriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann s kojom je razgovarao o aktuelnim političkim pitanjima u BiH i o mogućnostima za unapređenje saradnje između Republike Austrije i BiH u područjima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova.

U razgovoru je konstatirano da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija tradicionalno imaju dobru saradnju u oblasti obrazovanja.

- Donedavno je bio u primjeni Stogodišnji sporazum o saradnji, pa je veliki broj studenata iz BiH koji studiraju ili su studirali na univerzitetima u Republici Austriji pod istim uvjetima kao austrijski državljani. Izuzetno nam je značajno da saradnju nastavimo u interesu naših studenata - rekao je ministar Osmanović.

Inicirao je potpisivanje ugovora o saradnji u oblasti mladih između dvije zemlje, čime bi se omogućile studijske posjete, istraživanja, izrada propisa i povezivanja omladinskih organizacija dviju zemalja.

Ministar Osmanović posebno je istaknuo problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine kao i činjenicu da je BiH dijaspora u Austriji izuzetno brojna.

- Poseban problem je što se veliki broj naših ljudi kada stekne pravo na austrijsko državljanstvo, odriče državljanstva BiH, čime gubimo značajan dio mlade i obrazovane populacije - naglasio je Osmanović.

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann iznijela je stav da se ovo pitanje može riješiti članstvom BiH u Evropskoj uniji, te izrazila punu podršku Austrije procesu pridruživanja.

Ministar Osmanović i ambasadorica Hartmann usaglasili su se da je saradnja BiH i Austrije u oblasti kulture na visokom nivou, te da je potrebno raditi na pokretanju procedure o izradi nacrta protokola o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnog ministarstva za sport Republike Austrije – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Helez - Tanner: Integracija BiH i zapadnog Balkana u EU važan prioritet Republike Austrije

Bećirović i Cvijanović s Edtstadler - Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih i investicionih partnera u BiH

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana