Svijet     | 30.10.2019. 13:22 |

Na festivalu Jack O'Lantern Blaze u New Yorku izloženo 7.000 tikvi

FENA Internet

NEW YORK, 30. oktobra (FENA) - Veliki festival Jack O'Lantern Blaze, koji se održava već 15. godinu zaredom, traje 49 noći u američkoj saveznoj državi New York, a vrhunac predstavlja Noć vještica.

Na festivalu bude izloženo više od 7.000 osvijetljenih tikvi u Van Cortlandtu, u Croton-On-Hudsonu u New Yorku.

- Kao što vidite, to nisu samo bundeve s trokutastim očima. To su vrlo složeni prikazi, uključujući ringišpil, dinosauruse, Kip slobode, planetarij. Postoji veliki faktor divljenja kada ga prvi put vidite - rekao je vladin zvaničnik Rob Schweitzer, prenosi Reuters.

Schweitzer procjenjuje da će događaj ove godine ugostiti 180.000 posjetitelja.

Novina u sklopu festivala Great Jack O'Lantern Blaze je prikaz Mosta s bezglavim konjanikom.

- Ovo je omaž činjenici da je ovo 200. godišnjica od objavljivanja Legende o sanjivoj dolini, vrlo poznate priče o duhovima koju je napisao Washington Irving - rekao je Schweitzer. 

Festival traje do 30. novembra.

U irskome folkloru postoji priča o Jack o'Lanternu koja je nastala u  16. stoljeću. Postoji više varijacija na tu priču, ali jedna od najčešćih je ta da je Jack bio zao čovjek i pijanac koji je volio zbijati šale sa ljudima, a jednom prilikom se našalio i sa samim Vragom.

Namamio je Vraga na vrh drveta i postavio krstove brzo oko drveta zbog kojih Vrag nije mogao sići. Natjerao je Vraga da obeća da neće uzeti njegovu dušu kad umre i tek ga je potom pustio da siđe.

Kad je Jack umro, bio je previše zao da ga puste u raj, a Vrag je održao svoje obećanje i nije ga pustio u pakao. Zbog toga je Jack bio osuđen da vječno luta u mraku između raja i pakla dok sa sobom nosi repu jer mu je to bila najdraža hrana u životu koja ga je pratila i u smrti.

Pošto je bio mrak i Jack nije znao kuda da ide, požalio se Vragu koji mu je dobacio užareni ugalj iz paklenih plamenova. Jack je uzeo ugalj i umetnuo ga u repu koja mu je osvjetljavala put u vječnome mraku.

Naime, Irci nisu imali tikve, a običaj rezbarenja tikvi počeo je tek kad su emigrirali u Ameriku. Dotad su rezbarili repe, krompire i drugo slično povrće.

Navodno su tajnu preuzeli od Kelta koji su u izrezbareno povrće umetali užareni ugalj kako bi otjerali zle duhove za vrijeme Samhaina, festivala koji se održavao 31. oktobra i koji je danas poznat pod nazivom Noć vještica ili Halloween.

Kelti su vjerovali da je u jednoj noći u godini, odnosno u noći 31. oktobra, granica između svijeta živih i svijeta mrtvih, ali i vilinskog svijeta, posebno tanka. Zbog toga je ta noć bila posebno opasna, mnogi su zli duhovi i natprirodna bića mogli preći u naš svijet.

Jedno od objašnjenja zašto su tikve i slično povrće rezbarili tako da izgledaju kao glave je da su Kelti smatrali glavu središtem duhovne moći i zbog toga su često odsijecali i čuvali glave svojih neprijatelja, a motiv glave česta je pojava u njihovoj arhitekturi te glava i lice za njih imaju veliku simboličnu moć.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel