Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 16:08 |

Čavara na kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 29. listopada (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodio je izaslanstvo Bosne i Hercegovine koje je sudjelovalo na 37. zasjedanju kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu, koje će trajati od 29. do 31. listopada, a glavna tema zasjedanja je "Gradonačelnici čuvari demokracije".

Na današnjem zasjedanju potpisan je Sporazum o suradnji sedam načelnica/gradonačelnica u BiH, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Tijekom zasjedanja na kongresu bit će razmatrana pitanja uloge lokalnih i regionalnih vlasti u zaštiti raseljenih osoba, zatim korektne raspodjele poreza u prekograničnim oblastima (potencijalni sukobi i mogućnosti za kompromis), principi zaštite i promocije institucije Ombudsmena, partnerstva za lokalnu demokraciju te revidirani pravilnik dobrih praksi za građansko sudjelovanje.

Članovi Kongresa razmatrat će i izvješće o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u BiH, u kojem je, među ostalim, navedeno kako lokalne vlasti u BiH uživaju slobodu udruživanja radi promicanja i brane svoje interese te da se tijela nižih razina vlasti aktivno uključuju u međunarodnu prekograničnu suradnju.

Također, razmatrat će se i izvješće o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u Ruskoj Federaciji te izvješće o promatranju lokalnih izbora u Turskoj, uključujući i ponovne izbore za gradonačelnika Istanbula, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Čavara čestitao Uskrs katoličkim vjernicima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana