Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 14:50 |

Univerzitetsku biblioteku u Mostaru krasi mural street art umjetnika iz SAD-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. listopada (FENA) - Mural street art umjetnika iz Los Angelesa Ericka Sancheza na kojemu djevojka obučena u boje zastave BiH drži knjigu u ruci krasi Univerzitetsku biblioteku Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Ovaj latinoamerički street art umjetnik je posredstvom Street Arts Festivala Mostar stigao u ovaj grad i odabrao kampus Univerziteta kao lokaciju za svoje umjetničko izražavanje, a oslikavanje murala krenulo je početkom listopada 2019. godine, priopćeno je iz Univerziteta "Džemal Bijedić".

"Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje", kazala je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke Edita Mulaosmanović.

Erick Sanchez je 34-godišnji street art umjetnik s korijenima iz Meksika i El Salvadora, a rođen je i odrastao u Los Angelesu.

U proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale, a njegov rad je prepoznatljiv po tome što umjesto ljudskih glava oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice.

Na zgradi Univerzitetske biblioteke naslikao je djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj, zahvaljujući čitanju, hrle ptice, odnosno ideje.

Sanchez je istaknuo kako univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti i osoblje Univerziteta, te da se osjećao vrlo ugodno i kako posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

U ovom projektu surađivali su i direktorica Street Arts Festivala Mostar Marina Đapić te asistentica i članica Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Inga Kotlo, koja je inicijatorica i koordinatorica ove aktivnosti realizirane uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta Elvira Zlomušice.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel