Svijet     | 19.10.2019. 13:03 |

Barcelona - Više od 50 privedenih nakon jučerašnjih nemira

FENA Internet

BARCELONA, 19. oktobra (FENA) - Više od 50 ljudi privedeno je od petka u cijeloj španskoj autonomnoj regiji Katalonije, nakon što je generalni štrajk prerastao u javne nemire i sukobe s policijom, saopćile su u subotu lokalne policijske službe.

Prema katalonskim autonomnim policijskim snagama Mossos de Escuadra, tokom petka i noći na subotu slobode su lišene ukupno 54 osobe, dok je 18 policajaca zadobilo povrede.

Regionalne medicinske službe saopćile su da su samo u Barceloni 152 osobe dobile hitnu medicinsku pomoć, od kojih je 50 prebačeno u bolnicu, prenio je Sputnik.

Generalni štrajk u Kataloniji počeo je u petak i odmah je prerastao u javne nemire, sa epicentrom u glavnom gradu Katalonije - Barceloni. Demonstranti su blokirali ceste, čupali ulične znakove, razbijali prozore obližnjih trgovina i na kraju se sukobili s policijom u blizini zgrade Nacionalne policije.

Bacali su cigle, flaše, petarde i druge predmete na policiju i palili kartonske kutije. Policija je morala ispaliti gumene metke i suzavac da ih suzbije. Kada su demonstranti zapalili nekoliko barikada, policija je morala upotrijebiti vodene topove.

Nemiri u Kataloniji počeli su još u ponedjeljak. Masovne demonstracije su nastale nakon odluke španskog Vrhovnog suda da osudi devet katalonskih političara, koji su sudjelovali u organizaciji referenduma za nezavisnost 2017., na od devet do trinaest godina zatvora pod optužbom za potkopavanje vlasti i još troje na novčane kazne zbog neposlušnosti. Kasnije tog dana, sud je izdao evropske i međunarodne potjernice za bivšim katalonskim predsjednikom Carlesom Puigdemontom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najmanje 2.200 uhapšenih u u propalestinskim protestima u univerzitetskim kampusima širom SAD

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel