Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 11:07 |

Još jedna generacija učenika iz BiH odlazi na školovanje u Ameriku (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 18. listopada (FENA) – U organizaciji American Councils for International Education sa sjedištem u Sarajevu u petak je u Centru za kulturu u Mostaru održano testiranje učenika srednjih škola za besplatan odlazak u Sjedinjene Američke Države pomoću YES programa kojeg financira američka Vlada.

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnje školovanje učenika iz BiH u SAD-u, a čiji je odlazak planiran u kolovozu 2020.

Testiranje za učešće u programu namijenjeno je učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola koji su rođeni između 1. siječnja 2003. godine i 15. srpnja 2005. godine.

YES u potpunosti financira Vlada SAD-a (State Department), a u Bosni i Hercegovini ga provodi American Councils for International Education od 2008. godine, kazala je Selma Čampara, predstavnica Ureda American Councils for International Education.

Naglasila je kako učenici koji dobiju stipendije žive s volonterskim obiteljima-domaćinima u Americi i tamo pohađaju srednju školu. 

- Učenici također sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine ali i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi - istaknula je Čampara koja je pritom pozvala i učenike s invaliditetima koji pohađaju srednje škole da se također prijave na testiranje za YES.

Marija Petjević iz Trebinja, koja se u lipnju vratila s tog programa, kaže kako je na školovanju u SAD-u doživjela prelijepa iskustva.

- Imala sam priliku da volontiram, upoznala sam ljude iz svih krajeva svijeta i stekla nova iskustva o nekim stvarima o kojima prije ništa nisam znala - kazala je Marija, koju je na školovanju u Americi posebno oduševilo izbor predmeta kojih u školi koju pohađa u Trebinju nema. 

Amra Kojić iz Mostara koja je također prošla program i bila smještena na Aljasci navela je kako su i njezina iskustva neprocjenjiva i samo pozitivna te da bi svim učenicima preporučila da se prijave za YES program.

Nakon Banjaluke, Tuzle i Mostara testiranje će se održati u Sarajevu 19. listopada.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3526

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1s0678F8TTIY7Hj0zQkppEJVCUaxJfOEd?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel