Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje

Platforma za progres će se i u budućnosti finansirati isključivo iz članarina i donacija svojih članova 
 

Platforma za progres u potpunosti podržava zaključke iz analize Koalicije "Pod lupom" o pitanju finansiranja političkih stanaka u Bosni i Hercegovini.

U njihovoj analizi, između ostalog, se navodi da čak trećina stranaka nije podnijela postizborne finansijske izvještaje o kampanji za prošlogodišnje Opće izbore, a troškovi kampanje iznosili su 9,6 miliona KM.

Platforma za progres ovo smatra nedopustivim, a sama analiza je još jedan u nizu dokaza da je izmjena postojećeg Izbornog zakona neophodna.

U cilju toga, Platforma za progres priprema prijedlog paketa reformskih zakona koji se tiču finansiranja političkih partija.

Podsjećamo da se Platforma za progres finansira isključivo od donacija i članarina i da takav pristup neće mijenjati, ali će se zalagati da se ovakva praksa primjenjuje i u ostalim političkim partijama čije se izborne aktivnosti uglavnom u najvećoj mjeri finansiraju novcem građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Ovo je prilika da pozovemo sve političke aktere u našoj državi da pokažu odgovornost prema ljudima koji finansiraju njihov rad i njihove aktivnosti.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.