Kultura     | 14.10.2019. 13:08 |

Zatvoren Međunarodni festival književnosti 'Poligon'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. listopada (FENA) - Zajedničkim druženjem sudionika i obilaskom grada Mostara u nedjelju je završio Međunarodni festival književnosti "Poligon" koji je ove godine bio posvećen temi identiteta.

Tema identiteta trenutno je na razne načine aktualna u svim poljima poput medijskog, kulturnog, političkog i obrazovnog i uvelike određuje književnike, priopćeno je iz Festivala "Poligon".

Peto izdanje "Poligona" otvorila su dva vrlo značajna, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović.

"Osamdesetih godina živjeli smo u nekom drugom političkom sistemu i književnost je imala mnogo značajniju ulogu nego danas. Bila je nadomjestak za spiritualni život, a utjecaj pisaca u javnom životu bio je neusporedivo veći nego sada", kazao je Semezdin Mehnedinović.

Drugog dana festivala gosti su posjetili škole u Mostaru i školarcima dali potpuno novu perspektivu na ono što i kako da čitaju. Bio je to jedan od prvih susreta mostarskih školaraca sa živućim autorima, što nedvojbeno daje značaj ovom projektu, stoji u priopćenju.

Iste večeri gostima su se predstavili britanski autor Russ Litten, te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić, a nakon čitanja svoje poezije i proze govorili su o tome koliko identitet utječe na njihovo stvaralaštvo.

Treći dan festivala mostarska publika je uživala u razgovoru sa srbijanskim autorom Danilom Lučićem i bh. književnicom Senkom Marić, ovogodišnjom laureatkinjom nagrade "Meša Selimović".

"Iz nekog razloga sam osoba koja se ne osjeća dobro pod etiketama i imam otpor prema njima. Svaki naš identitet, a imamo ih mnoštvo, govori samo o dijelu nas. Svakim isticanjem pojedinačnog sputavamo sami sebe", kazala je Marić.

Festival je druženjem sudionika zatvoren u nedjelju, 13. listopada, a još od osnivanja nastoji Mostar vratiti na književnu scenu Europe, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.

Direktor "Poligona" Mirko Božić kazao je kako je ovogodišnje izdanje festivala potvrdilo ideju koju promovira od samog početka, a to je moć književnosti u razbijanju stereotipa, razvoj publike i interesa za aktualne i zanimljive naslove i imena koja nisu u školskoj lektiri.

"Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim gostima i njihovim doprinosom programu, a to potvrđuju i reakcije posjetitelja. Naravno, ovako zahtjevan projekt ne bi bio izvediv bez podrške mog tima, što se vidi i na povratnim informacijama javnosti. Sve ovo pokazuje da je Poligon projekt s dugoročnim potencijalom i sposobnošću da privuče najeminentnije autore", istaknuo je Božić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel