Svijet     | 12.10.2019. 08:42 |

SAD šalje dodatnih 3.000 vojnika i vojnu opremu u Sudijsku Arabiju

FENA Internet

WASHINGTON DC, 12. oktobra (FENA) - Sjedinjene Američke Države (SAD) šalju veliki broj dodatnih vojnih snaga u Saudijsku Arabiju. 

- SAD je najavila slanje 3.000 vojnika u Saudijsku Arabiju kao i vojnu opremu - navodi se u saopćenju Pentagona, prenosi agencija Anadolija. 

Ministar odbrane Mark Esper je odobrio takav potez nakon zahtjeva Centralnog zapovjedništva SAD-a.

Oprema uključuje dvije borbene eskadrile, jedno Zračno ekspedicijsko krilo (AEW), dvije Patriot baterije i jedan terminalni sistem za visoku nadmorsku zaštitu (THAAD).

- Prema tome, ovo predstavlja dodatnih 3.000 snaga koje su odobrene u posljednjih mjesec dana - kazao je Jonathan Hoffman, glasnogovornik Pentagona.

U saopćenju se dodaje da je Esper obavijestio saudijskog prestolonasljednika Muhammada bin Salmana o dodatnom raspoređivanju trupa radi "osiguranja i poboljšanja odbrane Saudijske Arabije".

- Ministarstvo odbrane je od maja povećalo broj trupa za oko 14.000 na područje odgovornosti američke Centralne komande, što predstavlja ulaganje u regionalnu sigurnost - dodaje se u saopćenju.

Pentagon je također saopćio da Washington ne izaziva sukob s Iranom, ali je spreman odgovoriti na svaku krizu te braniti američke snage i interese u regiji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel