Bosna i Hercegovina     | 13.10.2019. 10:21 |

Marija Kostić iz Mostara sirovim slasticama promovira zdrav život

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. listopada (FENA) - Marija Kostić iz Mostara, vlasnica domaćeg veganskog brenda Rock'n'Raw, pravi prirodne i sirove slastice koje su sve više tražene, budući da u posljednje vrijeme ljudi postaju svjesniji zdravog načina života birajući pomno što će jesti.

 Unatoč određenim predrasudama da prirodno nije uvijek najukusnije, tvrdi kako je riječ o jako ukusnim i nadasve zdravim proizvodima, i da je veseli što su za ovu vrstu slastica zainteresirane sve generacije.

 Njezine zdrave kolačiće, čokolade, torte i Rawtell namaz od lješnjaka i kakaa, za sada se mogu naručiti putem društvenih mreža, a javnost je njezine slatke uratke mogla kušati i na nedavnim festivalima zdrave hrane i slastica u Mostaru i Međugorju.

 - Slastice koje radim su prirodne i sirove, termički neobrađene, napravljene od čistih darova prirode - orašastih plodova, suhog i svježeg voća, kakaa, kakao maslaca. Ne sadrže rafinirani šećer, gluten, mlijeko ili jaja, sumpor ili bilo koji umjetni sastojak. To ih čini prihvatljivim čak i za ljude sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa, netolerancije na gluten, laktozu, kazein, a također pogodni su za sve vrste dijeta. Dakle, ako slastice mogu biti zdrave, onda su to ove, s tim da ni s njima ne smijemo pretjerivati - izjavila je Marija u razgovoru za Fenu.

 Kaže kako nikada nije planirala niti sanjala da će se ovim baviti ali da je spletom okolnosti tu gdje je i da uživa u cijeloj priči. 

 - Prije nekoliko godina radi djece sam vlastitu karijeru stavila u stand-by, zbog čega mi je ispočetka bilo jako teško, ali sam se vrlo brzo navikla i nisam požalila. Međutim, kako su odrastali sve mi je više nedostajala neka aktivnost. Počela sam tražiti posao, a usporedo sam pokrenula stranicu na Facebooku na kojoj sam nudila zdrave sirove slastice. I to je postalo zanimljivo mnogima, kako onima koji imaju zdravstvene probleme tako i onima koji su htjeli iz znatiželje probati takvu vrstu slastice. Na kraju sam odlučila iskoristiti poticaj sa Zavoda za zapošljavanje i registrirala obrt - pojasnila je.

 Upitana jesu li možda zdravstveni razlozi utjecali da krene praviti ovakvu vrstu proizvoda, Kostić kaže da je baš zbog zdravstvenih razloga prije nekoliko godina prestala konzumirati šećer, a prije dvije godine, opet zbog nekih zdravstvenih pretraga, prešla na pretežno sirovu hranu.

 - Shvatila sam da mi takav način prehrane jako odgovara, a ujedno sam postala svjesna da sam očito cijelo vrijeme bila intolerantna na gluten i laktozu. Moram također priznati da nisam u potpunosti vegan jer konzumiram med, a u rijetkim trenucima, kad nemam izbora, i ribu - kaže Kostić.

 Dodaje kako prelaskom na takav način prehrane nije prestala njezina potreba za slatkišima te je otkrila svijet sirovih slastica i počela praviti kolačiće, tortice i čokoladice. Djeca baš i nisu bila oduševljena ispočetka, ali ih, kaže Marija, sada naručuju za svoje rođendane.

 Ispočetka se bilo teško naviknuti na takav način ishrane, ali su je vodili viši razlozi i to ju je držalo, a imala je i veliku suprugovu podršku.

 - Kasnije, kad sam osjetila benefite takvog načina ishrane nije mi padalo na pamet vratiti se na staro. Nemam namjeru nikoga uvjeravati ni u što, svi imaju pravo na vlastite preferencije i stav, ali činjenica je da svakodnevno unosimo veliku količinu toksina putem prerađene hrane, prskanog voća i povrća, lijekova - ističe Kostić i naglašava kako je naše tijelo savršen stroj, ali ako mu dajemo loše gorivo i ono će u jednom trenutku popustiti.

 Stoga bi, kaže ona, za sve bilo dobro, s vremena na vrijeme, uraditi kvalitetan detoks i konzumirati svakodnevno puno svježeg voća i povrća i slušati signale koje nam tijelo šalje nakon toga.

 Većinu namirnica za svoje slastice Marija nabavlja u Mostaru ili širom BiH, ponešto iz Hrvatske i Srbije, a što se tiče recepata, kaže da je osnove naučila na internetu, no najveći dio vještine i ideja dolazi vlastitim eksperimentima.

 - Inspiracija su mi često sezonsko svježe voće kojim sam okružena, a ponekad je to i određeni kolorit koji sastojci imaju, ili koji želim postići, kako kada - kazala je Marija koja trenutno radi isključivo po narudžbi kupaca.

 Vlastiti dućan zdravih slastica za sada će još malo pričekati, no zato će se, moguće, u međuvremenu Rock'n'Raw slastice pojaviti u nekim ugostiteljskim objektima ili trgovinama zdrave organske hrane koje svoju ponudu žele prilagoditi osobama s određenim intolerancijama i zdravstvenim problemima kojih je, nažalost, sve više. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel