Ekonomija     | 10.10.2019. 15:28 |

Šarović najavio pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU zbog pojave listerije (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU u narednom periodu zbog pojave zarazne bolesti listerije u pojedinim zemljama članicama Unije.

Šarović je u Sarajevu nakon sastanak s entitetskim ministrima poljoprivrede izjavio da to pitanje zaslužuje posebnu pažnju jer Bosna i Hercegovina uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa. 

- Također, neophodno je da pomognemo kako bi što prije počeo otkup tovnih bikova kojih u BiH trenutno ima najmanje 20.000 spremnih za klanje - istakao je Šarović. 

Dodao je da su razgovarali i o dogovorenom izvozu mesa u Tursku, budući da sutra u BiH boravi zamjenik ministra poljoprivrede te zemlje kojem će ukazati na sporost u pripremama turske strane. 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić rekao je da je najvažnije pitanje zaštita domaće proizvodnje i da, osim aktivnosti na ispunjavanju uslova za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz. 

- Mi nastojimo da izvozimo meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. Imamo pravo da u narednom periodu poduzmemo određene mjere i zbog zaštite zdravlja stanovništva i zbog zaštite domaće proizvodnje - naglasio je Dedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić naveo je da u prvi plan treba staviti domaće proizvođače jer je nedopustivo da oni imaju veliki broj utovljenih bikova koje ne mogu da prodaju a da, pri tom, uvozimo meso iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti poput listerije. 

Na današnjem sastanku je dogovoreno da će se trojica ministara ubuduće češće sastajati i donositi konkretne mjere od kojih će imati koristi poljoprivrednici i svi ostali građani BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3501

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1m2mraqOqHJNGTfW3Pr-XZN4Gpoh9cRms?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Povećan broj uvezenih električnih vozila u BiH, raste i broj električnih punionica

Crna Gora planira zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina

Zbog prisustva nedozvoljenog pesticida, zabranjen uvoz dvije tone mandarina porijeklom iz Hrvatske

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel