Bosna i Hercegovina     | 07.10.2019. 12:44 |

Otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 7. listopada (FENA) - Svečanim presijecanjem vrpce u ponedjeljak je u Mostaru otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Arhiv su otvorili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž.

Obraćajući se prisutnima, državni tajnik Zvonko Milas kazao je kako je otvaranje arhiva iznimno važno za hrvatski narod te da je i od posebnog interesa za cijelu BiH.

- Sigurno je da će Dokumentacijski centar doprinijeti, zajedno s vrsnim stručnjacima i povjesničarima, svemu onom što će napokon dati do znanja cijeloj hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, tko ga je vodio i zbog čega – naglasio je Milas.

Doprinijet će i tome, dodao je, da različite vrste manipulacije neće biti moguće te da događaji iz proteklog rata koji je vođen na prostorima RH i BiH, neće moći biti interpretirani onako kako netko želi.

- Koliki je značaj ovog centra najbolje govori iskustvo Hrvatskog dokumentacijskog centra u RH koji je doprinio da se puno negativnih konotacija i krivih teza otkloni i ispravi a da optužnice koje su bile kako na domaćim tako i na međunarodnom sudu budu odbačene, i to zahvaljujući upravo radu povjesničara i svemu onome što su prikupljali i saznavali o Domovinskom ratu - ocijenio je Milas.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž naglasio je kako i hrvatski narod, kao i ostali narodi u BiH, treba imati svoj arhiv o ratu u BiH.

- Vjerujem da će otvaranje arhiva doprinijeti objektivnijem sagledavanju rata na ovom području te dugoročnoj pomirbi među narodima u BiH - poručio je Raguž.

 Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara istaknuo je kako je Ministarstvu hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj jako bitno arhiviranje i čuvanje sakupljenih materijala, kao i širenje istine o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i u BiH te da upravo iz tog razloga to ministarstvo sufinancira Hrvatski dokumentacijski centar.

- Bitno nam je da se širi istina o Domovinskom ratu, a to možemo jedino na ovaj način - poručio je Tandara.

Inače, izgradnju spomenutog arhiva omogućio je Središnji državni ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru natječaja za financiranje programa i projekata koji će pridonijeti ostvarenju ciljeva RH prema Hrvatima u BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3484

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1u0BTWgw0dsX7N3hxrEODGhpm9SpiIP9d?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel