Bosna i Hercegovina     | 05.10.2019. 16:54 |

Zaid: Neusvajanje zakona znači ostanak Sindikata bez reprezentativnosti

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/TUZLA, 5. oktobra (FENA) - Predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid najavio je da bi uskoro trebalo da bude definiran način nastavka sindikalnog zalaganja, u vezi donošenja zakona o reprezentativnosti u federalnom Parlamentu.

- To će vjerojatno podrazumijevati proteste doktora u Federaciji BiH i moguće generalni štrajk na teritoriji FBiH. Ne možemo više čekati. Ne usvajanje tog zakona znači ostanak federalnog Sindikata bez reprezentativnosti, nemogućnost potpisivanja kolektivnog ugovora i neriješen radni status doktora u Federaciji BiH - naglasio je za Fenu nakon skupštine Sindikata u Tuzli.

Podsjeća da su 'federalni sindikat i tri kantonalna sindikata (Orašje, Tuzla, Sarajevo) reprezentativnost izgubili početkom ove godine' te smatra 'da je jedino rješenje što hitnije donošenje zakona o reprezentativnosti, koji će prepoznati i sindikat doktora kao reprezentativni sindikat.'

Po njegovim riječima, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH čini oko 92 posto od ukupnog broja doktora u Federaciji BiH. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović uputio Prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH

Vlada TK utvrdila Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći

KS - Članovi porodice, službene osobe i građani po zakonu dužni prijaviti nasilje u porodici

Promo

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade

Raiffeisen transakcijski račun i paket usluga za mala i srednja preduzeća

M:tel: Novi broj online m:agazina donosi novosti iz svijeta tehnologije