Svijet     | 04.10.2019. 13:11 |

Tusk: EU je otvorena, ali nije uvjerena u novi prijedlog premijera Johnsona

FENA Internet

LONDON, 4. oktobra (FENA) - Evropska unija je "otvorena, ali nije uvjerena" u novi prijedlog sporazuma premijera Borisa Johnsona za izlazak Britanije iz Evropske unije, kaže predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je bio među nekoliko vodećih EU glasova koji je izrazio sumnju u plan sporazuma o povlačenju Borisa Johnsona.

Planom bi se Sjeverna Irska zadržala na jedinstvenom tržištu EU za robu, ali bi morala napustiti carinsku uniju.

Ali ono što se događa s granicom između Sjeverne Irske i Irske ostaje centralno pitanje.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da su novi planovi za sporazum o povlačenju dobrodošli, ali da "u mnogim aspektima imaju nedostataka," javio je BBC.

Ovo je uslijedilo u vrijeme kada savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, David Frost, treba da održi još jedan krug razgovora u Briselu, u nastojanju da prekine zastoj oko Brexita.

Glavni pregovarač EU, Michel Barnier, rekao je evropskim diplomatima da još uvijek ima puno pitanja u vezi s britanskim prijedlogom o zastoju.

Britanski premijer Boris Johnson je jučer opisao svoje prijedloge Brexita kao "kompromis" u nadi da će naći rješenje u postizanju novog sporazuma s EU.

Premijer je, držeći govor pred Donjim domom parlamenta, rekao da je napravio "istinski pokušaj da premosti jaz" kako bi postigao svjež dogovor o Brexitu s regionalnim blokom.

- Ova vlada ostvarila je napredak, naši prijedlozi predstavljaju kompromis i nadam se da se Dom sada može okupiti u nacionalnom interesu iza ovog novog dogovora - rekao je Johnson u četvrtak ubrzo nakon što je objavio svoj plan za Brexit za koji se nada da će pomoći da se okonča trogodišnji zastoj, prenijela je Xinhua.

- Vjerujem da je ovo naša šansa, a i njihova šansa da postignu dogovor - rekao je premijer jučer.

Cilj plana kojem je namjera da zamijeni sporazum koji su postigli London i Brisel kada je Theresa May bila premijerka ima za cilj održavanje otvorene granice sa Irskom uvođenjem dvije granice - carinske granice u Irskoj i regulatorne granice između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovo pitanje se još naziva pitanje povratnog zastoja, a ono je jedno od najvećih problema u pregovorima o Brexitu između EU i Britanije.

Johnson je obećao da će 31. oktobra svoju zemlju izvesti iz EU sa sporazumom ili bez njega.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

DEI - Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju - screening

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel