Bosna i Hercegovina     | 04.10.2019. 13:16 |

BH UKNetwork-BH dopunske škole u Velikoj Britaniji opstaju naporima entuzijasta

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BIRMINGHAM, 4. oktobra (FENA) - Učitelji i koordinatori bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji istaknuli su da postoje mali pomaci u pomoći nadležnih institucija za dopunsko školstvo u BiH, najviše kroz distribuciju udžbenika iz Kulturne i društvene historije BiH od I do IV razreda.

Na seminaru u Bosanskoj kući istaknuto je da bh. dopunske škole u Velikoj Britaniji rade pri bh. asocijacijama i vjerskim zajednicama, nisu uključene u redovne škole. Više od 20 godina opstaju, navodi se, zahvaljujući naporima volontera i entuzijasta.

- Krajem devedesetih godina postojalo je 11 dopunskih škola, koje su radile pod pokroviteljstvom BH UK Networka. Sad ih je pet aktivno, a radi se i na otvaranju bh. dopunske škole u Mančesteru. Nažalost, s radom su prestale škole u Lutonu, Dewsburyu, Guildfordu, Hullu i Ockendonu - navodi se.

Učitelji i koordinatori su prezentirali rad svojih škola i materijalne poteškoće s kojima se suočavaju bh. dopunske škole u Velikoj Britaniji.

- Najčešći problemi s kojima se suočavaju dopunske škole su pronalaženje novih fondova te iznajmljivanje i plaćanje prostorija za održavanje nastave - navodi se.  

Ukazano je i na činjenicu da sve više djece i u krugu porodice govore engleski, umjesto bosanskog jezika. Smatraju da je neophodno uključiti više mladih u rad bh. dopunskog obrazovanja.

- Sudionici seminara suglasni su da postojeći nastavni plan i program treba više prilagoditi učenicima jer se radi o djeci koja su rođena u Velikoj Britaniji, a u istoj učionici su djeca različitih uzrasta.

- U cilju boljeg upoznavanja naše djece koja žive širom Velike Britanije, škole treba da se uzajamno posjećuju kad god je to moguće te organizira zajednička nastava. Mlade generacije imaju ogroman potencijal, bitni su u očuvanju kontinuiteta naših dopunskih škola - saopćio je Bosnia UK Network.

Seminar učitelja i koordinatora bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji otvorio je predsjednik BH UK Networka Zaim Pašić. Prisustvovali su predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović i Biljana Lučić, te dugogodišnji volonteri pri bh. dopunskim školama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bosnia UK Network upriličila program u znak sjećanja na žrtve holokausta

U Birminghamu obilježen Dan državnosti BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel