Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 16:08 |

U Sarajevu održan drugi Ideathon u okviru kampanje 'Zajedno za zajednicu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Drugi Ideathon u okviru kampanje "Zajedno za zajednicu" održan je danas u Sarajevu, nakon što je prvi održan 25. septembra u Banjoj Luci.

Cilj kampanje je učešće građana u procesima donošenja odluka i stvaranje preduslova da građani imaju pristup informacijama o radu, politikama i svim ostalim relevantnim aktivnostima lokalnih uprava koje se tiču zajednice.

Zbog toga je Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD, inicijativa koju finansira Evropska unija a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), objavio poziv za inovativna rješenja kako bi se povećao glas građana i pomoglo jedinicama lokalne samouprave (JLS) da odgovore efikasnije na zahtjeve u svojim lokalnim zajednicama.

Prijavljene ideje i projekti na Ideathonu, sa tehnološkim prijedlozima, obuhvatile su teme povezivanja građana u cilju bolje komunikacije u lokalnim zajednicama i transportu, rješavanje određenih problema u zdravstu, zaštite od nasilja i druge.

Najbolji timovi sa oba Ideathona po izboru specijalnog žirija takmičit će se na Hackathonu u Sarajevu od 12. do 14. oktobra 2019. Na samom Hackathonu, specijalni žiri će odabrati pobjednički tim koji će dobiti podršku za dalji razvoj svoje ideje, najavili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu