Regija     | 03.10.2019. 13:31 |

Dačić: Odnosi Srbije i Rusije na povijesno najvišoj razini

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 3. listopada (FENA) - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da su odnosi Srbije i Rusije na povijesno najvišoj razini i da se odlikuju dinamičnom suradnjom na svim poljima, podrškom i razumijevanjem.

 Naglasio je da je Srbija posebno zahvalna Rusiji na čvrstoj i dosljednoj podršci njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da se pitanje Kosova riješi mirnim i diplomatskim sredstvima.

 "Vjerni velikim idejama i zavjetima naših predaka, gradimo novu etapu naših odnosa zasnovanih na strateškom partnerstvu naših država", poručio je Dačić otvarajući skup "Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promjena (kraj 18. do kraja 20. stoljeća)" u SANU-u.

 On je naveo da Srbija i Rusija imaju višestoljetne čvrsto utemeljene i prijateljske odnose, koje su u 20. stoljeću, u dva svjetska rata, dodatno učvrstili međusobna podrška i borba na istim stranama, uz ogromne ljudske i materijalne gubitke.

 Istaknuo je kako razdoblje od kraja 18. do kraja 20. stoljeća predstavlja izuzetno dinamično povijesno razdoblje prepuno krupnih političkih, socijalnih, kulturnih i geopolitičkih promjena.

 To je, podvukao je, ujedno i epoha obnove i razvoja srpske državnosti, a u tom procesu je Rusija, s podrškom koju je uvek pružala, odigrala veoma značajnu ulogu.

 "Naše države i pripadnici srpskog naroda su sa svoje strane, u teškim trenucima za Rusiju, kojih je također bilo u datom razdoblju, dali svoj doprinos i pružali pomoć bratskoj zemlji", rekao je Dačić.

 Uz to je naglasio da je 90-ih godina prošlog stoljeća, veoma teških za srpski narod, protkanih ratovima i sankcijama, ruski narod pružao podršku i solidarizirao se sa Srbijom, a od početka ovog stoljeća s jačanjem ruske države, ta podrška je došla do punog izražaja, prenosi Tanjug.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za Srbiju 1,6 milijardi eura, za BiH 969 milijuna eura?

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu