Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 14:15 |

Vlada TK: Privredni pokazatelji u blagom porastu

FENA Saopćenje

TUZLA, 1. oktobra (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila tekst Aneksa Sporazuma o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u srednjoj školi između Vlade Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Radi se o dopuni dodavanju nove kategorije zaposlenika (nastavnici praktične nastave sa završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja u trogodišnjem trajanju koji se boduje sa 180 ECTS bodova), koji u skladu sa važećim pravnim sistemom mogu realizovati programske sadržaje praktične nastave u srednjim školama, ali ta kategorija nije predviđena kao kategorija u okviru platnih razreda i koeficijenata za obračun plaće koji se na području Tuzlanskog kantona primjenjuju na zaposlenike srednjih škola.

Odredbe ovog aneksa primjenjivat će se i na zaposlenike srednje škole sa završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja u trogodišnjem trajanju koji se boduje sa 180 ECTS bodova zatečene u radnom odnosu na poslovima nastavnika praktične nastave u srednjoj školi u momentu stupanja na snagu ovog aneksa, koji su ugovor o radu zaključili sa tom stručnom spremom.

Direktori srednjih škola donijet će posebna rješenja o razvrstavanju ovih zaposlenika u odgovarajući platni razred, sa primjenom novih koeficijenata od dana donošenja tih rješenja, ali ne prije stupanja na snagu ovog aneksa.

Također je Vlada donijela Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala, a pored ostalog, ovom listom, uvedena su nova pomagala i to: silikonske cjevčice za suzne kanale, aparat za mjerenje krvnog pritiska za slijepa lica, stapes, ventilacione tube (cjevčice) za ugradnju u bubnjiće, trakice za zvučni glukometar, za slijepa lica oboljela od šećerne bolesti, trakice za kontrolu šećera u krvi za lica oboljela od šećerne bolesti TIP 1 i port kateter.

Kako bi finansirali ove izmjene Zavod će izdvojiti dodatnih pola miliona KM.

Vlada TK je dala saglasnost i na Plan jesenje sjetve za 2019. godinu za područje Tuzlanskog kantona, a kojim je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.627 ha površine.

Na sjednici je prihvaćena i Informacija o stanju privrede na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini, a podatci govore da su privredni pokazatelji u Tuzlanskom kantonu u blagom porastu.

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o izmjenama Programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada za 2019. godinu.

Ovim izmjenama osigurano je nedostajućih 250.000 KM sredstava za nabavku stalnih sredstava u obliku prava za robe i radove rekonstrukcije javnih objekata u skladu sa Akcionim planom energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona.

Donesena je i Odluka o izmjenama akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona za 2019. godinu. Nakon provedenih postupaka javnih nabavki i dodatnih zahtjeva za projekte energijske efikasnosti bilo je potrebno uskladiti iznose sredstava predviđene u Akcionom planu.

Vlada je danas privrednom društvu „Bingo“ d.o.o. export-import Tuzla dodijelila koncesiju za eksploataciju mineralne vode na lokalitetu „Ljubače“ na području grada Tuzla, na period od pet godina, a kao koncesor je određeno Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, koje će sa koncesionarom zaključiti ugovor u roku od 15 dana, od dana dobijanja odobrenja ugovora od strane Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona.

Vlada je dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini o utvrđivanju planiranog broja i strukture studenata za upis na sva tri ciklusa studija u akademskoj 2019/20. godini.

Odobrena je i unutrašnja preraspodjelu rashoda u budžetu Tuzlanskog kantona kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u budžetu TK za 2019. godinu.

Na kraju sjednice, Vlada TK je danas izmijenila rješenja o imenovanju Komisije za kadrovska pitanja i Komisije za administrativna pitanja. U komisiju za kadrovska pitanja imenovana je ministrica zdravstva Dajana Čolić, a u komisiju za administrativna ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnost u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada FBiH donijela odluke o izradi dva strateška dokumenta iz oblasti energetskog sektora

Vlada FBiH - Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za 2024. iz boračke oblasti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel