Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 10:36 |

Mašović na primopredaji dužnosti načelnika Generalštaba štaba Oružanih snaga SAD

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, prisustvovao je svečanoj ceremoniji povodom primopredaje dužnosti i ceremoniji organizovanoj u čast novog načelnika Generalštaba OS SAD-a.

Ceremonija je održana u ponedjeljak u bazi Myer-Handerson Hall u Saveznoj državi Virdžiniji.

U prisustvu najviših državnih i vojnih zvaničnika SAD-a, kao i visokih zvaničnika van SAD-a, dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SAD-a, dvadesetu po redu, preuzeo je general Mark A. Milley.

Da se radi o posebno važnom događaju za tu zemlju, potvrđuje prisustvo velikog broja zvanica, a među njima su bili i američki predsjednik Donald J. Tramp, potpredsjednik Michael R. Pence, te državni sekretar za odbranu Mark T. Esper i drugi visoki vojni i civilni zvaničnici State Departmenta SAD-a.   

General Mark A. Milley se u svom obraćanju zahvalio svima koji su se odazvali pozivu na ceremoniju, što je, kako je naglasio, ”dokaz da svi dijelimo zajedničke vrijednosti”.

Osim prisustva ceremoniji, bila je to i prilika za susrete načelnika ZŠ OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića sa visokim vojnim zvaničnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane SAD-a, kao i predstavnicima drugih oružanih snaga koje su prisustvovale svečanosti.

Mašović se susreo i s novim komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy Gowenom s kojim je razgovarao o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje OSBiH i NG Maryland i mogućnostima proširenja saradnje.

Mašović je zaželio uspješan rad generalu Gowenu na novoj dužnosti i izrazio nadu da će NG Maryland nastaviti pružati pomoć i podršku OSBiH u dostizanju većeg stepena operativnih  sposobnosti i realizaciji budućih projekata koji bi OSBiH pomogle u daljim aktivnostima u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, kao i dostizanju NATO standarda.

U sastavu vojne delegacije OSBiH koja je prisustvovala ovoj ceremoniji, pored generala Mašovića, bili su šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i vojni ataše BiH u SAD brigadir Zoran Batarilo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel