Svijet     | 30.09.2019. 16:20 |

Xi: Da narod Hong Konga upravlja Hong Kongom

FENA Internet

PEKING, 30.  septembra (FENA) - Čelnik kineske Komunističke partije i predsjednik države Xi Jinping ponovio je u ponedjeljak predanost svoje vlade da omogući Hong Kongu da upravlja vlastitim poslovima u jeku kontinuiranih antivladinih protesta u poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Xi je dao te komentare na prijemu uoči velike proslave 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike, koja je ugrožena sukobima između policije i antivladinih demonstranata u Hong Kongu.

Demonstranti i policija sukobili su se drugi uzastopni dan u nedjelju u Hong Kongu, stvarajući novi haos u poslovnom i trgovačkom kvartu grada i jačajući strahovanja od novih prizora nasilja tokom praznika Nacionalnog dana koji traje sedam dana.

- Mi ćemo nastaviti da u potpunosti i predano provodimo princip "jedna zemlja, dva sistema" i da narod Hong Konga upravlja Hong Kongom - izjavio je Xi.

- Kineski pristup je da Hong Kong i njemu bliska poluautonomna regija Makaao prosperiraju i napreduju zajedno s maticom i da zajednički prigrlimo svijetlu budućnost - izjavio je kineski čelnik, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel