Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 15:56 |

Uspješno okončan postupak reakreditacije Univerziteta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je 10. septembra Rješenje o institucionalnoj akreditaciji visokoškolske ustanove 'Univerzitet u Sarajevu'.

Na osnovu tog rješenja Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine donijela je 19. septembra Rješenje o upisu 'Univerziteta u Sarajevu' u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Kako podsjećaju iz Službe za odnose s javnošću UNSA, Univerzitet u Sarajevu podnio je zahtjev 18. marta ove godine (u skladu s propisanom procedurom) Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za institucionalnu reakreditaciju, koji je Ministarstvo dostavilo Agenciji.

- Agencija je 15. maja 2019. godine imenovala Komisiju stručnjaka za akreditaciju koju je činilo pet članova od kojih su dva predstavnika akademske zajednice, jedan međunarodni stručnjak, predstavnik privrede i prakse te student (prof. dr. Sead Pašić, predsjednik, prof. dr. Dejan Bokonjić, prof. dr. Dražan Kozak, Boris Ćurković i Amer Mujičić) - navodi se.

Postupak eksterne evaluacije Univerziteta u Sarajevu provela je Komisija od 12. do 14. juna i sačinila Izvještaj o eksternoj evaluaciji. Na osnovu tog izvještaja Agencija je uputila (2. septembra) Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Preporuku o akreditaciji Univerziteta u Sarajevu.

Na osnovu te preporuke kao i propisanih uvjeta Ministarstvo je 10. septembra donijelo Rješenje o institucionalnoj akreditaciji visokoškolske ustanove 'Univerzitet u Sarajevu', čime je uspješno okončan postupak reakreditacije Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu je u organizacionom pogledu, velika i složena javna ustanova čiju osnovnu strukturu čini trideset organizacionih jedinica - dvadeset i pet fakulteta i akademija i pet instituta, punopravnih članica Univerziteta, interno organiziranih unutar šest vijeća grupacija nauka/umjetnosti iz društvenih, humanističkih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka te umjetnosti.

- Opredjeljenje Univerziteta je da bude autonomna akademska zajednica nastavnika istraživača, umjetnika i studenata, inkorporirana u međunarodnu univerzitetsku i akademsku zajednicu. Univerzitet nastoji kontinuirano jačati ulogu odgovorne institucije unutar društvene zajednice u kojoj djeluje, te osigurati ulogu prepoznatljivog središta naučnog i umjetničkog rada koje okuplja timove domaćih i međunarodnih stručnjaka i umjetnika oko projekata relevantnih u domaćem, regionalnom te širem društvenom kontekstu i okruženju - ističe Službe za odnose s javnošću UNSA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu