Ekonomija     | 25.09.2019. 14:31 |

Predstavnici bh. pilanske industrije na Kongresu pilanara jugoistočne Evrope

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Predstavnici Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH) sa članicama iz drvnog sektora i ove će godine učestvovati na Kongresu pilanara jugoistočne Evrope čije će deseto jubilarno izdanje biti održano sutra u Slavonskom Brodu.

Tematski fokus ovogodišnjeg kongresa bit će mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz EU fondova, te osiguranje konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije 4.0

Privredna komora Federacije BiH partner je Hrvatskom drvnom klasteru u organizaciji Kongresa, a radi se o centralnom okupljanju predstavnika pilanske industrije iz regije, a koji je prepoznat i na evropskom nivou o čemu svjedoči sve veći broj učesnika posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, kao i predstavnika evropskih udruženja iz Bruxellesa.

- U Federaciji BiH trenutno ima 486 pilana koje uglavnom izvoze svoje proizvode, dok proizvođači namještaja nemaju dovoljno sirovine, a potražnja za proizvodima viših faza prerade je u porastu. Izvoz namještaja bilježi porast, međutim, u ukupnom izvozu drvnog sektora još je dominantan izvoz sirovine i rezane građe – kazali su Feni u PK FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel