Svijet     | 20.09.2019. 09:37 |

Dvojici kubanskih diplomata naloženo da napuste SAD

FENA Internet

WASHINGTON, 20. septembra (FENA) - Administracija Donalda Trumpa u četvrtak je naredila da Sjedinjene Države napuste  dvojica članova delegacije Kube u Ujedinjenim narodima te je ograničila kretanje preostalih članova misije na područje Manhattana, izazivajući oštru osudu iz Havane, prenosi Reuters.

U najavi samo nekoliko dana prije nego što se svjetski čelnici okupe na godišnjoj Generalnoj skupštini  UN-a u New Yorku, američki State Department optužio je dvojicu kubanskih diplomata za pokušaj "provođenja uticajnih operacija" štetnih za američku nacionalnu sigurnost, ali nisu objavili njihova imena.

To je najnoviji znak pogoršanja odnosa Sjedinjenih Državam s Kubom pod vladavinom komunista, posebno i zbog podrške Havane socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduri.

"Državni ured (danas) je obavijestio kubansko Ministarstvo vanjskih poslova da Sjedinjene Države zahtijevaju skori odlazak dvoje članova stalne misije Kube pri Ujedinjenim narodima zbog zloupotrebe njihovih privilegija boravka", izjavila je u četvrtak glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

"To je zbog njihovih pokušaja provođenja operacija utjicaja protiv Sjedinjenih Država", rekla je.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez odbacio je američke akcije kao "neopravdane", rekavši na Twitteru: "Imputacija da su mogli provoditi akcije nespojive s njihovim diplomatskim statusom vulgarna je kleveta."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel