Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 10:47 |

Mladi lideri iz BiH u studijskoj posjeti SAD-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) – Četvero mladih lidera iz Bosne i Hercegovine, polaznika programa Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), vratilo se iz studijske posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom sedam dana imali su priliku susresti se sa kongresmenima, senatorima, predstavnicima Stejt Departmenta, USAID-a, Helsinške komisije, Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED) i brojnim drugim uticajnim zvaničnicima.

Polaznici programa i učesnici studijske posjete Olgi Tmušić najviše se svidjela posjeta Senatu države Merilend.

- Tamo smo se sastali sa predsjednikom Senata, Majkom Milerom kao i senatorom Klerensom Lemom i bilo je inspirativno razgovarati sa njima, čuti više o funkcionisanju ove savezne države – kazala je Tmušić i dodala da su se na kraju posjete sastali i sa guvernerovim kabinetom, a kako i sama radi u gradskoj upravi, to iskustvo će joj biti izuzetno korisno.

A o odnosima Bosne i Hercegovine i SAD-a, učesnici su razgovarali i sa BiH deskom u američkom Stejt Departmentu.

- Glavna poruka koju nosim sa svih sastanaka koje smo imali je da ljudi sa kojima smo razgovarali su istinski posvećeni našoj državi, interesuju se za situaciju u BiH, a posebno za dobrobit svih građana BiH - rekao je učesnik ALPI studijske posjete Amir Vrca.

ALPI program za mlade lidere, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH, okupio je mlade iz 10 političkih stranaka iz BiH sa ciljem njihovog povezivanja, zajedničkog rada i intenziviranja saradnje na pitanjima od značaja za cijelu državu.

Tokom programa, polaznici su ohrabrivani da implementiraju zajedničke međustranačke aktivnosti, a najuspješniji od njih su kao nagradu dobili priliku da posjete SAD, saopćili su organizatori posjete.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel